Kremli peaideoloog Surkov: Vene poliitiline süsteem vajab muutusi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli tippideoloogil Vladislav Surkovil on mille üle mõelda.
Kremli tippideoloogil Vladislav Surkovil on mille üle mõelda. Foto: SCANPIX

Kremli tippideoloogi Vladislav Surkovi lubaduse järgi tuleb Venemaa karmilt kontrollitud poliitilisse süsteemi muutusi.

Peaminister Vladimir Putini parteid tabas pühapäevastel riigiduuma valimistel tõsine tagasilöök, kogudes napilt 50 protsenti häältest, vahendas AFP. Opositsiooni väitel oleks tulemus olnud Ühtse Venemaa joaks veelgi kehvem, kui valimised oleksid olnud puhtad.

Presidendi administratsiooni ülema esimene asetäitja Surkov tunnistab, et riik vajab edasise stabiilsuse tagamiseks reforme.

«1990ndatel lagunenud poliitilise süsteemi tervendamise ja taaselustamise periood on läbi. Tuleb meetodeid muuta,» kommenteeris Surkov praegust olukorda kirjanik Sergei Minajevile.

«Vale oleks tegutseda 2011. aastal nii nagu 2001. aastal,» lisas ta.

Putin sai presidendiks aastal 2000, juhtides riiki kaheksa aastat ajal, mil nägi kodanikuvabaduste vähenemist. Ta andis liidriohjad aastal 2008 üle Dmitri Medvedevile ja asus valitsusjuhi kohale.
Tänavu septembris selgus, et Putin plaanib märtsis 2012 taas presidendiks kandideerida.

«Males ei saa Sa suurt mängu võita, kui omad vaid ühte nuppu, isegi kui see juhtub kuningas olema. Sa ei saa leida ennast solus rex olukorras – kuningas seisab üksinda,» jutustas Surkov maletermineid kasutades.

«Sa pead suhtlema ja mitte kapselduma. Avatud süsteem on turbulentsem, kuid samas stabiilsem ükskõik kui paradoksaalne see ka pole. Ja me pooldame stabiilsust, eks ju?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles