Herkel: sõda Ukraina vastu on juba alanud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Isamaa ja Res Publica liitu kuuluva Andres Herkeli arvates on infosõda Ukraina vastu juba alanud.


Herkel möönab oma blogis, et infosõda pole päris sõda, kuid see on tõelise sõja ettevalmistusfaas.

Ukraina-Vene gaasitüli esimene eesmärk on luua Euroopa riikidele Ukrainast negatiivse ja tülika riigi kuvand. Seejuures rõhutatakse, et Ukrainale avaldatav surve on ainult majanduslik ja sellel puuduvad poliitilised motiivid.

«Sealjuures on Gazpromi väide, et Ukraina varastas osa gaasi ära, Euroopa jaoks sisuliselt kontrollimatu või vähemalt võtaks erapooletu hinnangu saamine liiga palju aega,» arutles riigikogulane.

Herkeli hinnangul on selle operatsiooni eesmärk «kompenseerida Vene majandust räsiv naftahinna langus», sest sarnaselt naftahinnaga võib vabalangusesse sattuda ka gaasihind.

Pärast seda, kui Iisrael alustas kaks nädalat tagasi rünnakuid Palestiina äärmusrühmituse Hamas kontrollitavale Gaza sektorile ja Venemaa sulges aasta esimesel päeval Ukraina gaasikraanid ning vähendas oluliselt läbi Ukraina Euroopa riikide tarbijatele mõeldud maagaasi tarneid, ületas naftahind maailmaturul taas 50 dollari piiri.

«Konflikt tähendab defitsiiti ja defitsiit ei lase hinnal langeda,» kirjutas Herkel, kelle sõnul on Vene võimuladvikul vaja järjest rahulolematuks muutuvatele venelastele näidata, et «heaolu tagava kõrgema gaasitulu eest võideldakse».

Kolmandaks toob riigikogu liige välja asjaolu, et augustikuise Vene-Gruusia konflikti päevil süüdistas Venemaa juhtkond Ukrainat Gruusia toetamises ja lubas selle eest kätte maksta.

«Mängus pole üksnes gaasi hind, vaid Venemaa imperiaalse mõju säilitamine,» lisas Herkel, kelle sõnul teeb Ukraina jaoks olukorra keerulisemaks nende ajalooline lõhestatus nii poliitilise eliidi kui kogu rahvastiku tasandil.

«Euroopal on aeg Venemaa plaan läbi näha ning asuda surve alla sattunud riikide, sealhulgas Ukraina kaitsele,» võttis Herkel oma sissekande kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles