Süüria president endal vägivallas süüd ei näe

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad
Süüria president Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad ütles USA telekanalile ABC antud intervjuus, et tema pole andnud käsku kasutada meeleavaldajate vastu vägivalda.

«Ma tegin parima, et rahvast kaitsta, mistõttu ei saa ma end süüdi tunda,» ütles Assad BBC vahendusel vastuseks küsimusele, mis puudutas meeleavaldajate vägivaldset mahasurumist.

«Me ei tapa oma rahvast,» kinnitas Assad ja jätkas: «ükski valitsus ei tapa oma rahvast, välja arvatud juhul, kui seda ei juhi hullumeelne.»

Assadi sõnul ei tunne ta enda sõnul süüd, kuid samas tunnistas ta, et mõni julgeolekutöötaja on läinud liiale. Samas kinnitas president, et tapmiseks ja jõhkrutsemiseks pole sõduritele käsku antud ning toorutsenud relvajõudude liikmeid on karistatud.

«Ma olen president, kuid nemad (sõdurid - toim) ega riik ei kuulu mulle,» lisas Assad, kes süüdistas vägivallas kriminaale, usuäärmuslasi ja terroriorganisatsiooniga Al-Qaeda seotud relvastatud grupeeringud, kelle eesmärgiks on viia riigis läbi riigipööre ning kes on rahumeelsete meeleavaldajatega segunenud. Varem on Assad leidnud, et riigipöördekatse taga on ka välisriigid.

ÜRO andmetel on märtsis puhkenud vägivallas hukkunud üle 4000 inimese, kuid Assadi sõnul on enamik hukkunuid valitsuse toetajad. Tema väitel on üheksa rahutu kuu jooksul tapetud kokku 1100 sõdurit ja politseinikku.

Assadi kinnitusel soovib ta endiselt ellu viia reforme ning korraldada valimised. Samas rõhutas riigipea, et reformidega ei tohi kiirustada, leides, et rahvusvahelised sanktsioonid Süüriat ei mõjuta.

Assadi tagasiastumist nõudev USA teatas vastuseks, et Assadi väited pole usutavad, mõistes taas hukka Assadi režiimi kuriteod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles