Putin käskis ametlikult gaasitarned peatada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa peaminister Vladimir Putin andis riikliku energiagigandi Gazpromi juhile korralduse peatada kõik maagaasi tarned Ukrainasse.


Novo-Ogarjovo residentsis valitsusjuhiga kohtunud gaasimonopoli juhatuse esimees Aleksei Miller tegi ettepaneku, et maagaasi tarned Vene-Ukraina piiril tuleks peatada tingimustes, kus viimane seda «varastab», vahendas AFP.

Putin kuulas jutu ära ning andis oma heakskiidu. «Ma olen teie ettepanekuga nõus, kuid seda tuleb teha nii avalikult kui võimalik, rahvusvaheliste vaatlejate juuresolekul,» soovitas peaminister.

Ukraina teatas aga juba täna hommikul, et Venemaa on peatanud gaasitarned läbi selle riigi Euroopasse. Gazprom vastas sellele hiljem, et hoopis Ukraina energiakompanii Naftogaz oli transiidi peatanud, sulgedes viimase ekspordiks mõeldud torujuhtme oma territooriumil.

Miller kurtis kohtumisel Putinile samuti, et eelmisel ööl ja hommikul sulgesid ukrainlased kõik gaasitranspordikoridorid, ent kõigest hoolimata jätkab Gazprom tema sõnul Ukraina gaasitranspordisüsteemi varustamist.

Naftogazi juht Oleh Dubõna aga kinnitab, et seal ei saa füüsiliselt keegi kraane kinni keerata. Tatõdes, et kui Gazprom otsustab oma kuus torjuhet taasavada, siis on see nende teha.

Moskva õigustab gaasitarnete katkestamist ka väitega, et Ukraina varastab gaasi, mida Kiiev samuti eitab, viidates omaenda varudele suurtes maa-alustes hoidlates.

Gazprom väidab, et nad on kogunud ka kindlaid tõendeid, mis näitavad, kui palju gaasi on Ukrainasse sisse ja sealt välja voolanud.

Ukraina valitsuse teatel on peaminister Julia Tõmošenko juba nõustunud ettepanekuga saata riiki ELi eksperdid, kes saaksid kontrollida gaasitarneid läbi riigi. 

Ta on ka kinnitanud Euroopa Komisjoni presidendile José Manuel Barrosole, et tema riik tagab gaasi katkematu transiidi, kui Venemaa taastab tarned.

Euroopa Liidus on rohkem kui pooled riigid pidanud tulema toime tellitust vähema hulga gaasiga kohati erakordselt külmades talveoludes, ent sellegipoolest ei taha blokk hakata Venemaa ja Ukraina vahel maid jagama ega vaidluses kummagi poolele asuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles