Ühtne Venemaa lubas meeleavaldajaid «kuulda» võtta

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistulemuste vastu protesteerinud rahvahulk Moskvas.
Valimistulemuste vastu protesteerinud rahvahulk Moskvas. Foto: SCANPIX

Vene võimupartei Ühtse Venemaa ülemnõukogu presiidiumi esimese sekretäri asetäitja Andrei Issajev lubas, et Bolotnaja väljakul kõlanud nõudmisi võetakse kuulda nii riigi kui ühiskondlikul tasandil.

Issajevi avaldus oli esimene Ühtse Venemaa ametlik reaktsioon Vene pealinnas ja regioonides täna toimunud rahvakogunemiste kohta.

«Kui te tahate lihtsalt avaldada umbusaldust, oma vastuseisu juhtunule, siis tehke seda. Kui ärge laske end muuta etturiteks nende käes, kes tahavad meie riiki lõhkuda,» rääkis Issajev.

Bolotnaja väljakule kogunenud meeleavaldajad nõudsid uusi valimisi, keskvalimiskomisjoni esimehe Vladimir Tšurovi tagandamist, rikkumiste ja võltsimiste uurimist, parteide vaba registreerimist ja poliitvangide vabastamist.

Andmed suurmeeleavaldusest osa võtnud inimeste arvu osas on vastukäivad. Kui politsei teatas 25 000 meeleavaldajast, siis ürituse «Ausate valimiste eest» organisaatorid väitsid mingil hetkel, et väljakule ja selle lähedusse oli kogunenud 100 000 kuni 150 000 inimest.

Sõltumatud vaatlejad oletasid, et inimesi oli 30 000 – 40 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles