Valges Majas kohtusid viis presidenti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA ametistlahkuv riigipea George W. Bush ja tema järglaseks valitud Barack Obama kohtusid eile Valges Majas korraldatud lõunaeinel eelmiste veel elusolevate presidentidega.

Lõunaeine mõtteks oli anda uuele presidendile võimalus kuulata nõuandeid kogenumatelt ja algatus selleks tuli Obamalt endalt, ehkki võõrustajaks oli siiski praegune president. See oli üldse esimese taoline kohtumine rohkem kui veerand sajandi vältel, vahendas Reuters.

Pidulik üritus pakkus ka haruldase võimaluse pildistada koos viit Ameerika Ühendriikide presidenti korraga, ehkki neist noorim ja esmakordselt ajaloos ka nahavärvilt erinev annab ametivande alles kahe nädala pärast.

Ovaalkabineti presidendilaua ees ülesvõetud võimuportreel poseerisid üksteise kõrval praeguse presidendi isa George H.W. Bush, Obama, noorem Bush, tema eelkäija Bill Clinton ja kõige ääres kolme aastakümne eest riiki juhtinud Jimmy Carter, vahendas Reuters.

USA ametistlahkuv president Bush tänas oma järglast lõunal osalemise eest, rõhutades, et ehkki sinna kogunenud presidendid kuuluvad erinevatesse parteidesse, jagavad nad ühist sihti, milleks on oma riigi edendamine.

«Mul on üks sõnum, mida me kõik minu arvates jagame, on see, et me tahame sulle edu. «Nii demokraadid kui vabariiklased, me hoolime sellest riigist ja vaatame nii palju kui võimalik ettepoole, jagamaks oma kogemusi sinuga,» ütles Bush noorem.

«Kõik, kes me selles ametis oleme olnud, saame aru, et see amet on indiviidist suurem. Me soovime sulle kõike paremat ja sedasama soovib ka riik,» lisas ametistlahkuv president.

Obama tunnistas vastuseks, et mõistab oma peatse ametiga kaasnevaid surveid ja ka võimalusi, ning tänas eelkäijaid võimaluse eest saada neilt soovitusi, head nõu ja partnerlust. Eilse lõunaeine eel kohtus ta ametistlahkuva presidendiga poole tunni vältel ka eraviisiliselt, et arutada omavahel tõsiseid päevakajalisi küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles