Brüsselis otsitakse lahendust Vene-Ukraina gaasisõjale

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi juht Aleksei Miller (vasakult viies), Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso (paremalt kuues) ja Euroopa Komisjoni energiavolinik Andris Piebalgs (paremalt viies) täna Brüsselis.
Gazpromi juht Aleksei Miller (vasakult viies), Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso (paremalt kuues) ja Euroopa Komisjoni energiavolinik Andris Piebalgs (paremalt viies) täna Brüsselis. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu ametnikud ning Ukraina ja Venemaa gaasifirmade esindajad otsivad Brüsselis lahendusi gaasisõja lõpetamiseks.

Euroliidu eesistujamaa Tšehhi Vabariigi asepeaminister Aleksandr Vondra avaldas lootust, et Vene-Ukraina gaasitüli õnnestub peatselt lahendada ja tarned Euroopa riikidele taastada, vahendas AFP.

«Ma arvan, et meil on mõistlik võimalus kiireks lahenduseks, mis puudutab kõige pakilisemat küsimust ehk gaasitarnete taastamist,» ütles Vondra, kelle kinnitusel tehakse selle nimel rasket tööd.

«On esialgne poliitiline kokkuleppe lubada rahvusvahelised vaatlejad mõlema riigi pumbajaamade juurde,» lisas poliitik, kelle sõnul käivad läbirääkimised praegu tehniliste üksikasjade üle.

Ukraina valitsuse teatel on peaminister Julia Tõmošenko juba nõustunud ettepanekuga saata riiki ELi eksperdid, kes saaksid läbi Ukraina kulgevaid gaasitarneid kontrollida.

Euroopa Liidu ametnikud eesotsas Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga kohtuvad täna Brüsselis Vene riikliku gaasimonopoli Gazprom esindaja Aleksei Milleriga. Hiljem arutatakse tekkinud olukorda ka Ukraina riikliku gaasiettevõtte Naftogaz juhi Oleh Dubõnaga. Lisaks neile osalevad kõnelustel ka Tšehhi energiaminister Martin Riman ja eurokomisjoni energiavolinik Andris Piebgals.

Ukraina riikliku energiaettevõtte pressiesindaja teatel Naftogazi ja Gazpromi esindajad omavahel täna ei kohtu. 

Gazprom peatas gaasitarned Ukrainale alanud aasta esimesel päeval, põhjendades otsust uue lepingu puudumisega. Euroopa riikide varustamine gaasiga jätkus, kuid mahud vähenesid oluliselt.

Eile peatas Gazprom gaasitransiidi ka Euroopa riikidesse, süüdistades Ukrainat gaasi varastamises ja transiiditorustike sulgemises.

Need Euroopa riigid, mis täielikult sõltuvad Vene maagaasist, on kohati erakordselt külmade talveilmade tõttu sattunud äärmiselt raskesse olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles