USA küsis Iraanilt oma luurelennukit tagasi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luuredroon Iraani valduses.
USA luuredroon Iraani valduses. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriigid esitasid Iraanile ametliku palve tagastada mehitamata droon, kuid iraanlaste nõustumises ameeriklased lootusrikkad pole.

Iraan sai luuredrooni oma valdusesse 4. detsembril, mil see viibis riigi õhuruumis 225 kilomeetrit Afganistani piirist.

«Me küsisime seda tagasi. Saab näha, kuidas Iraan reageerib,» ütles president Barack Obama eile Valges Majas aset leidnud pressikonverentsil AP vahendusel.

Pole teada, kuidas see täpselt edastati, sest riikidel diplomaatilisi suhteid pole.

Venezuela riigitelevisioonis eile nähtud intervjuus ütles Iraani president Mahmoud Ahmadinejad, et pole mingit alust arvata, et Iraan plaaniks drooni tagastada.

«Ameeriklased on vist otsustanud anda selle luurelennuki meile. Meil on kontroll selle lennuki üle,» ütles ta. «On inimesi, kes suudavad seda lennukit kontrollida, kes oskavad selle süsteeme analüüsida…. Igal juhul, nüüd on see luurelennuk meie käes.»

Välisminister Hillary Clinton ja kaitseminister Leon Panetta on väljendanud drooni tagasi saamise osas pessimismi. Clintoni sõnul on Iraani hiljutine käitumine näidanud, et «tee, mida mööda riik tundub põhja minevat, on ohtlik nii talle endale kui kogu regioonile».

«Esitasime formaalse palve tagastada meie seade nii, nagu me oleks teinud ükskõik mis olukorras, ükskõik millisele valitsusele üle kogu maailma,» lisas Clinton.

Panetta sõnul oli taoline palve sobiv. «Ma ei arva, et see nii ka juhtub. Kuid olen seisukohal, et palve edastamine oli tähtis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles