Ungari müüb hädas Serbiale gaasi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari abistab hättasattunud Serbiat.
Ungari abistab hättasattunud Serbiat. Foto: AFP / Scanpix

Ungari peaminister lubas Vene gaasigigandi Gazpromi transiidi lakkamise tõttu hätta sattunud Serbiale müüa maagaasi.


«Ungari müüb Serbiale kaks miljonit kuupmeetrit maagaasi päevas seni, kuni see ei tekita probleeme Ungari gaasitarbimises,» ütles Ungari peaminister Ferenc Gyurcsany, kelle teatel katab see neljandiku Serbia vajadustest, vahendas AFP.

«Kahe miljoni kuupmeetri gaasi transport Belgradisse võtab aega neli kuni kuus tundi, misttõttu võib soojus korterelamutesse tagasi saabuda juba õhtul,» lisas Gyurcsany, kelle kinnitusel on müüdava gaasi hind võrreldes Gazpromi nõutud hinnaga samas suurusjärgus.

Gyurcsany teatel on Ungari gaasitarbimine oodatust väiksem ja riigil on märkimisväärsed maagaasi varud.

Venemaa riikliku gaasiettevõtte Gazprom otsus Ukraina kaudu teistesse maadesse saadetava maagaasi kraanid täielikult kinni keerata, tuli Venemaa ühele suurimale liitlasele halva üllatusena. Olukorra teeb raskemaks asjaolu, et Euroopas leviv külmalaine pole jätnud puutumata ka Balkanit.

Gaasitransiidi lakkamine põhjustas suurimaid probleeme Serbia põhjaosas asuvas autonoomses piirkonnas Vojvodinas, kus mitmed linnad ei suutnud gaasiküttelt toornafta abil toodetavale soojusele ümber lülituda.

Vojvodinas moodustavad ungarlased serblaste järel teise kogukonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles