Paet: alternatiivsete energiaallikate leidmine on ELi energiajulgeoleku võtmeküsimus

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi hallatav gaasimaardla Kemerovos..
Gazpromi hallatav gaasimaardla Kemerovos.. Foto: ITAR-TASS / Scanpix.

Täna osales välisminister Urmas Paet informaalsel Euroopa Liidu Üldasjade Nõukogu istungil Prahas, kus keskenduti energiajulgeoleku küsimustele.


Venemaa otsuse tõttu lõpetada kõik gaasitarned Ukraina kaudu on oluliselt vähenenud ka osa Euroopa Liidu liikmesriikide gaasiga varustatus, teatas välisministeerium.



Välisminister Urmas Paeti sõnul on väga kahetsusväärne, et Venemaa ja Ukraina ei ole kokkulepet saavutanud ning see on seadnud raskesse olukorda ka paljud Euroopa Liidu riigid.

Paeti sõnul ei tohi gaasi hinnas peetavad läbirääkimised olla seotud poliitikaga.

«Kõnelused gaasi hinna üle peaksid olema puhtalt majanduslikud ning hinnakujundusprotsessi läbipaistvuse tagamiseks tuleks Venemaal lähtuda Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) ja energiaharta põhimõtetest,» ütles Paet.

Välisminister avaldas siiski lootust, et pooled jõuavad tüliküsimuses peagi kokkuleppele ja Venemaa taastab gaasitarned Ukrainasse. Samuti on väga oluline kohe taastada Euroopa Liidu riikide gaasiga varustamine.

«Samas tuleks Euroopa Liidul senisest veelgi enam keskenduda ühisele energiapoliitikale ja alternatiivsete energiaallikate ning varustajate leidmisele. Selleks on vajalik uute ühenduste rajamine Kesk-Aasiast ja Aserbaidžaanist,» ütles välisminister Urmas Paet.

Paeti sõnul on oluline ka Euroopa Liidu siseste ühenduste parandamine, et kriisiolukorras oleks võimalik ELi siseseid gaasivarusid ümber jaotada.

Kohtumisel avaldas Euroopa Liidu uus eesistuja Tšehhi oma soovi korraldada lähemas tulevikus Euroopa Liidu Lõunakoridori tippkohtumine.

«Eesti tervitab igati seda initsiatiivi, sest Euroopa sõltuvuse vähendamine ühest tarnijast on Euroopa Liidu energia- ja julgeolekupoliitika seisukohalt olulise tähtsusega ning peab olema ühenduse üks peamisi prioriteete,» rõhutas Paet.

Lõunakoridor (Southern Corridor-East-West Link) on koondnimetus Kaspia regioonist algavatele energiatranspordi projektidele Euroopa Liitu, mis ei läbiks senist traditsioonilist teekonda läbi Venemaa.

Peamiste projektidena on lõunakoridori kontekstis nimetatud Nabucco gaasijuhet (Türgist Kesk-Euroopasse), White Stream gaasijuhet (Gruusiast läbi Musta mere Rumeeniasse ja/või Ukrainasse ja sealt Kesk-Euroopasse) ning Odessa-Brodõ-Plock naftajuhtme väljaarendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles