Julgeolekuspetsialist: Venemaa vajab Hiina-stiilis internetipiiranguid

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene korruptsioonivastane blogija Aleksei Navalnõi kongis.
Vene korruptsioonivastane blogija Aleksei Navalnõi kongis. Foto: SCANPIX

Venemaa vajab riiklikku Hiina-stiilis internetiregulatsiooni, sõnas täna AFP vahendusel üks Vene tippametnikke. Valimistulemuste võltsimise vastu protesteerivad inimesed on meeleavaldusi just interneti suhtluslehekülgede kaudu organiseerinud.

«Me ei saa ignoreerida, et interneti kasutavad kriminaalid ja terroristlikud rühmitused,» sõnas Vene Julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev intervjuus ajalehele Argumentõ i Faktõ.

«Loomulikult peaks Venemaal olema mõistlikud regulatsioonid, nagu need on USAs, Hiinas ja paljudes teistes riikides,» lisas Patrušev.

Internet on muutunud heaks vahendiks protestide organiseerimisel, ka korraldati möödunud nädalavahetusel kümnete tuhandete osavõtjatega meeleavaldus just interneti abil.

Septembris sai uuringuagentuuri Comscore hinnangul Venemaast suurima internetikasutajate arvuga Euroopa riik, ka on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud blogide ja sotsiaalvõrgustike kasutus.

Inimõigusaktivisti Lev Ponomarjovi hinnangul seostub Patruševi avaldus Venemaal praegu toimuva protestilainega, ka hoiatas ta, et internetipiirangud toovad kaasa vaid veelgi suurema avaliku pahameele.

Hiina reguleerib oma elanike internetikasutust, sulgedes poliitiliselt tundliku materjaliga lehekülgi. Eelmisel kuul tugevdas riik ka interneti suhtlusportaalide kontrollimist.

Patrušev töötas FSB juhina aastail 1999-2008.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles