Filipiinid võivad endale tõmmata Hiina viha

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide sõjalaev Gregorio del Pilar.
Filipiinide sõjalaev Gregorio del Pilar. Foto: SCANPIX

Filipiinide võimude otsus saata vaidlusalusele Lõuna-Hiina merele oma uusim sõjalaev, võib kaasa tuua Hiina võimude pahameele.

Filipiinide presidendi Benigno Aquiono teatel saadetakse arvatavate rikkalike nafta- ja gaasivarudega piirkonda 115-meetrine sõjalaev Gregorio del Pilar. Endise Ühendriikide rannavalve kutteri soetasid Filipiinide võimud USA-lt sel aastal, vahendas uudistevõrk AFP.

Hiina riigimeedia teatas aga täna, et Peking on saatnud Lõuna-Hiina merest põhjas asuvale Ida-Hiina merele ühe oma suurima patrull-laeva, 3000 tonni kaaluva Haijian 50, mis peab hakkama kaitsma Hiina territoriaalõigusi.

Tegemist on piirkonnaga, kust kulgeb läbi oluline meretee, mistõttu on riikidel seal suured majandushuvid. Regiooni julgeoleku pärast on muret tundnud ka USA, mis on tänavu korduvalt avaldanud kartust Lõuna-Hiina merel puhkeda võivate konfliktide pärast.

Piirkonnas asub lisaks Hiinale ja Filipiinidele hulgaliselt teisigi riike, mis peavad vaidlusalust territooriumi endale kuuluvaks. Sellisteks riikideks on näiteks Taiwan, Vietnam, Malaisia ja Brunei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles