Eesti pole Guantanamo vangide osas seisukohta kujundanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklaste sõjaväebaasist tehtud Guantánamo vangilaager Kuubal.
Ameeriklaste sõjaväebaasist tehtud Guantánamo vangilaager Kuubal. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti valitsus ei ole kujundanud seisukohta Ameerika Ühendriikide Guantanamo baasis terrorismikahtlusega kinnipeetavate võimaliku vastuvõtmise osas.

Välisminister Urmas Paet ütles BNSile, et valitsus ei ole Guantanamo vangide teemat arutanud.

«Praegu käivad ettevalmistavad arutelud Euroopa Liidu raames. On võimalik, et see küsimus on kõne all ühel järgmistest Euroopa Liidu välisministrite kohtumistest,» lausus Paet.

ÜRO inimõiguste nõukogu raportöör Manfred Nowak kutsus esmaspäeval maailma riike vastu võtma Guantanamo vange, et aidata USA presidendiks valitud Barack Obamal sulgeda terrorikahtlusaluste kinnipidamiskeskust.

Kuubal asuvas Guantanamo baasis, mis on saanud agressiivsete ülekuulamismeetodite sümboliks, hoitakse endiselt 255 kinnipeetavat. Umbes 500 vangi on alates 2002. aastast vabastatud või mujale üle viidud.

20. jaanuaril ametisse asuv Obama on lubanud Kuuba saarel USA territooriumil asuva vangla sulgeda, mis on osa tema katsetest parandada Ameerika Ühendriikide mainet maailmas.

Washington ei pea osa Guantanamo vangidest enam ohtlikuks, kuid kodumaal ähvardab vabastatuid uus vangistus või piinamine, mistõttu tuleb nad teistesse riikidesse toimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles