Prantsusmaa eksjustiitsminister süüdistab peaministrit seksismis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rachida Dati
Rachida Dati Foto: SCANPIX

Prantsusmaal lahvatas skandaal endise justiitsministri Rachida Dati ümber, kuna ta süüdistab peaminister Francois Filloni seksismis.

Dati saatis vastavasiulise avaliku kirja väljaandele Le Monde, edastab AFP.

Lisaks seksismile süüdistab endine justiitsminister nüüdset peaministrit ka elitismis, ülbuses ja etniliste vähemuste tööalases diskrimineerimises.

Dati oli Filloni valitsuses justiitsminister, kuid astus 2009. aastal tagasi pärast seda, kui ta Europarlamenti kandideeris ning saadikuks sai.

Osade allikate andmetel sunniti Dati valitsusest lahkuma.

Dati oli juba enne justiitsministri kohalt tagasi astumist Prantsuse meedia hambus. Ta oli esimene Põhja-Aafrika juurtega minister ning teda peeti president Nicolas Sarkozy lemmikuks.

Dati tekitas 2009. aasta jaanuaris suure skandaali, kui ta asus tööle vaid viis päeva pärast lapse sündi. Dati kaitsjate sõnul ei olnud ministril muud võimalust, kuna valitsuses juba valmistati ette ta lahkumist. Kui Dati ei oleks valitsuse tööst kõrvale jäänud, oleks ta saanud vallandada.

Sarkozy kunagisest lemmikust sai paremtsentristliku Rahvaliikumise Liidu UMP partei «hüljatu».

Dati ründas nüüd nii peaministrit, parteid kui ka parteikaaslasi.

Asjatundjate arvates saab nüüdset rünnakut seostada Pariisi linnapea 2014. aasta valimistega, kuna linnapeaks tahavad saada nii Dati kui Fillon.

Vaheetapina võib võimuvõitluses olla parlamendisaadiku koht, mida need mõlemad loodavad saada, olles Pariisi jõuka ja parempoolse linnaosa valimisringkonna kandidaadid.

Dati sõnul diskrimineerib Filloni poliitika naisi ning takistab etnilistesse vähemustesse kuulujate karjääri tegemist.

Dati arvates hävitab Fillon Sarkozy loodud positiivse atmosfääri, kus traditsioonilised konservatiivsed parempoolsed on valmis hääletama vaesest keskkonnast ja moslemite hulgast pärit ning end ise üles töötanud kandidaadi nagu tema.

Dati avalik kiri ja süüdistused on tekitanud parteikaaslastes raevu.

UMP parteisse kuulujad nimetasid Datid lolliks, ülbeks ja ära hellitatuks, kellel toodi poliitiline karjäär kätte kandikul.

Üks parteikaaslane tegi Datile ettepaneku, et ta peaks pöörduma tagasi Burgundiasse, kus ta kasvas üles 11 lapselises vaeses moslemiperekonnas.

Kui Dati oleks ükskõik millises muus Prantsusmaa osas kandidaat, takistaks see tal Pariisi linnapeaks saamast.

Möödunud pühapäeval avaldatud küsitlus näitas, et Fillon saaks oma valimisringkonnas häältest 39 protsenti ja Dati kaheksa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles