Prohhorov: presidendiks saades lasen Hodorkovski kohe vabadusse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Prohhorov
Mihhail Prohhorov Foto: SCANPIX

Venemaa presidendiks kandideerida kavatsev miljardär Mihhail Prohhorov ütles, et juhul kui ta osutub valituks, siis esimese asjana laseb ta vabaks Jukose eksjuhi Mihhail Hodorkovski.

«Esimese otsuse langetaks ma humaanse – annaks Hodorkovskile armu,» ütles ta täna ajakirjanikele RIA Novosti vahendusel.

Jukose asi on Venemaal viimaste aastate üks kõvemaid lugusid. Vene võimud süüdistasid tollal riigi suurima naftafirma juhtkonda paljudes majanduskuritegudes. Selle tulemusel Jukos pankrotistus, aktivad läksid riiklikule Rosneftile.

Aastal 2005 karistas kohus Hodorkovskit ja panga Menatep eksjuhti Platon Lebedevi 8-aastase vabaduse kaotusega. 2010. aasta lõpus lisandus sellele 14 aastat kolooniat 200 miljoni tonni nafta kõrvaldamise ja rahapesu eest.

Moskva linnakohtu otsuse järgi 24. mail sel aastal võivad mõlemad mehed pääseda vabadusse 2016. aastal.

Ka kinnitas 46-aastane Prohhorov, et presidendiks saamise nimel on ta valmis koguni abielluma. «Kui see on riigi jaoks ja presidendivalimiste võitmiseks vajalik, siis olen ka selleks valmis,» ütles ta.

Prohhorov on Venemaa rikkurite edetabeli 18 miljardi dollari suuruse varanduse järgi kolmandal kohal. Ta pole kunagi abielus olnud.

Vene presidendivalimised toimuvad 4. märtsil 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles