Kuulus tänavakunstnik tegi töö pilastavast preestrist

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banksy töö «Surmapatt».
Banksy töö «Surmapatt». Foto: SCANPIX

Maailmakuulus tänavakunstnik Banksy tõi Liverpoolis asuvas galeriis avalikkuse ette oma uue töö – lõhutud näoga preestrikuju, vahendab BBC.

«Surmapatu» nimeline töö kasutab algmaterjalina 18. sajandist pärit kardinali büsti koopiat, millel on nägu maha saetud ja ilmetute vannitoaplaatidega asendatud. Kunstnik tegi oma skulptuuri vastuseks katoliku kiriku lapsepilastusskandaalidele.

Ühes avalduses on Banksy sõnanud, et ta ei ole kunagi kindel, kelle peaks pjedestaalile panema ja keda selle all hoopis laiaks litsuma.

Skuptuur pandi välja Walkeri kunstigaleriis, kus ta viibib koos 17. sajandist pärit usuteemaliste teostega.

«Ma armastan Walkeri galerii juures kõike – vanu meistreid, nüüdisaegset kunsti, ebaviisakat ettekandjat kohvikus. Ja kui ma sain teada, et härra Walker ehitas selle õllemüügist saadud rahaga, sai sellest mu lemmikgalerii,» sõnas Banksy.

Küsimusele kuju kohta vastas kunstnik, et seda võib nimetada jõulukingiks. «Sellisel perioodil aastas on kerge unustada kristluse tõelist tähendust – valesid, korruptsiooni, pilastamisi,» lisas ta.

Surmapatt jagab nüüd ruumi hispaania kunstniku Murillo 1673. aastal valminud Sevilla peapiiskopi kujutava altarimaaliga ja Rubensi teosega, mis kujutab neitsi Maarjat Jeesusega ja Eliisabeti Ristija Johannesega.

Liverpooli rahvusliku muuseumi direktori Reyahn Kingi sõnul oli see Banksy erisoov, et ta skulptuur just 17. sajandist pärit teoste sekka paigutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles