Piraadid vabastasid saudide supertankeri

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirius Star.
Sirius Star. Foto: AFP / Scanpix

Somaalia piraatide teatel vabastasid nad novembris kaaperdatud ja läbi aegade suurimaks röövitud laevaks peetava Saudi Araabia supertankeri Sirius Stari.


«Kõik meie inimesed on Sirius Stari pardalt lahkunud. Laev on vaba, meeskond on vaba,» kinnitas piraatide esindaja Mohamed Said telefoni teel ajakirjanikele, vahendas AFP.

«Viimasel minutil ilmesid küll probleemid, kuid nüüd on kõik lõpule viidud,» lisas Said.

Laeva omanikfirma pole veel ametlikku kommentaari teinud, kuid ühe piraatide esindaja teatel vabastati laev pärast kolme miljoni dollari (üle 34,2 miljoni Eesti krooni) suuruse lunaraha saamist, teatas BBC News.

15. novembril Araabia merel röövitud Sirius Stari meeskonnas on kaks Ühendkuningriigi, kaks Poola, üks Horvaatia, üks Saudi Araabia ja 19 Filipiinide kodanikku. Väidetavalt on kõik meeskonnaliikmed terved.

318 000 tonnine ja üle 300 meetri pikkune VLCC-tanker Sirius Star kuulub saudide riiklikule naftakompaniile Saudi Aramco, kuid seilab Libeeria lipu all.

Laeva lastiks oli kaks miljonit barrelit toornaftat, mille väärtuseks peetakse hinnanguliselt sada miljonit dollarit (1,2 miljardit Eesti krooni).

Sirius Stari ja selle veerandsaja meeskonnaliikme vabastamise eest nõuti alguses 25 miljonit dollarit (üle 312 miljoni Eesti krooni), kuid hiljem lunaraha suurust vähendati.

Alles möödunud aastal Lõuna-Koreas valminud tankeri kaaperdamine on ekspertide hinnangul seni kõige julgem ja laiahaardelisem piraatide operatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles