Kasahstani rahutused levivad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahhi märulipolitseinik eile patrullimas Žangaözeni linnas.
Kasahhi märulipolitseinik eile patrullimas Žangaözeni linnas. Foto: SCANPIX

Vägivald Kasahstani naftarikkas Mangistau piirkonnas on pärast reedel puhkenud rahutusi jätkunud. Hukkunute arv kerkis täna 12ni.

Peaprokuratuur teatas täna, et märatsejad blokeerisid piirkonna keskusest Aktaust 100 kilomeetri kaugusel ühe reisirongi 300 inimesega ja palusid abi massirahutusteks. Umbes 50 inimest eirasid politsei korraldusi, panid rongi põlema ja vandaalitsesid hiljem lähedalasuvas külas, enne kui politsei tule avas. Surma sai üks ja haavata 12 inimest, vahendas AFP.

Kasahstani lääneosas puhkesid rahutused reedel, kui Žangaözeni linnas ajasid naftatööliste mundreid kandnud inimesed ümber linna peaväljakul püsti pandud jõulupuu ja heliseadmed. Alanud kokkupõrgetes politseinike ja meeleavaldajate vahel hukkus 11 inimest.

Eile kuulutas president Nursultan Nazarbajev linnas kolmeks nädalaks välja eriolukorra ja nimetas märatsejaid huligaanideks, kes soovivad regiooni destabiliseerida.

Opositsiooni sõnul aga avas politsei tule relvastamata pealtvaatajate pihta ja üksnes eskaleeris pikka aega kestnud konflikti naftatööliste ja kohaliku naftafirma Kazmunaigaz vahel. Mangistau regioonis on töölised mitu kuud streikinud ja nõudnud kõrgemat palka.

Žangaösen on nüüdseks muust maailmast sisuliselt eraldatud – telefoni- ja internetiühendus on katkenud, raadioseadmed on keelatud ning võimud on sulgenud tee linna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles