Havel arvustas surma eel teravalt Venemaa režiimi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi ekspresident Vaclav Havel
Tšehhi ekspresident Vaclav Havel Foto: SCANPIX

Täna 75-aastasena surnud Tšehhi ekspresidendi Václav Haveli üheks viimaseks sõnavõtuks jäi eelmisel nädalal tehtud avaldus rikkumiste kohta Vene duumavalimistel.

Haveli pöördumise Vene kodanikele ja opositsiooniliikumistele avaldas Vene sõltumatu ajaleht Novaja Gazeta päev pärast seda, kui Tšehhi praegune president Václav Klaus keeldus Dmitri Medvedevi visiidi ajal Prahasse olukorda Venemaal kommenteerimast, kirjutas portaal ceskapozice.cz.

Havel nimetas Venemaal praegu kehtivat režiimi kõige karmimaks postkommunistlikuks süsteemiks, öeldes, et see on spetsiifiline segu vanadest stereotüüpidest ja uuest äri-maffia keskkonnast.

Tema sõnul meenutavad Venemaa viimased arengud pigem kommunistliku bloki sündmusi aastatel 1989–1990 kui araabia kevadet. Havel toonitas, et kõige tähtsam on nüüd veenda Vene kodanikke tõsiasjas, et riigi režiim on kaugel demokraatiast.

«Ei saa olla mingit juttu demokraatiast seni, kuni riigijuhid solvavad kodanike väärikust, kontrollivad kohtusüsteemi, massimeediat ja manipuleerivad valimistulemustega,» kirjutas ta Vene ajalehes.

Haveli sõnul on suurim oht nüüd, et Venemaa rahvas muutub apaatseks. Selle asemel peaksid nad järjekindlalt püüdlema tunnustuse ja oma õiguste ja vabaduste täitmise poole. Selle nimel peaks tema arvates riigi opositsioon ühinema, moodustama varivalitsuse ja selgitama oma programmi rahvale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles