Suri Põhja-Korea diktaator Kim Jong-il

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lipp on Pekingis asuval saatkonnal leina märgiks pooles vardas.
Põhja-Korea lipp on Pekingis asuval saatkonnal leina märgiks pooles vardas. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea diktaator Kim Jong-il suri laupäeva hommikul oma rongis, teatas riikliku telekanali KCNA musta riietatud ja pisarais  diktor täna.

Ametliku teate järgi suri 69-aastane Kim füüsilise ja vaimse ületöötamise tagajärjel, vahendas Reuters.

Eile sooritatud lahkamine näitas, et riigijuht suri infarkti tõttu.

Põhja-Korea juhil oli 2008. aastal insult, kuid sellest ta tookord toibus. Mõningate andmete järgi oli tal suhkruhaigus ja probleeme südamega.

Kimi järglaseks peetakse tema kolmandat poega Kim Jong-uni, kes on umbes 30ndates. Riigipea tõi noorima poja avalikkuse ette 2010. aasta septembris. Enne seda polnud teda avalikkuses nähtud.

KCNA teatel leiavad Kimi matused, mille korralduskomiteed juhib Kim Jong-un, aset 28. detsembril P'yŏngyangis. Välisriikide delegatsioone sinna ei lasta.

Riiklik lein kestab kuni 29. detsembrini.

Põhja-Korea naaberriikidele valmistab muret Kimi lahkumise võimalik mõju regioonile.

Uudisteagentuuri Yonhap teatel viis Lõuna-Korea oma väed kõrgendatud valmisolekusse. Lisaks kogunes riigi julgeolekunõukogu. Agentuur lisas, et praegu põhjanaabrite juures armee liikumist märgata pole.

Ka Jaapani valitsus moodustas kriisirühma. Tõusva päikese maa pidas nõu nii Lõuna-Korea kui USAga.

Ameerika Ühendriigid pole kommentaare jaganud, kuid riik hoiab olukorral silma peal. Valge Maja pressiesindaja kinnitusel on president Barack Obama uudistega kursis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles