Välisriigid loodavad näha Põhja-Koreas positiivseid muutusi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjakorealased on Kim Jong-ili lahkumise tõttu murest murtud.
Põhjakorealased on Kim Jong-ili lahkumise tõttu murest murtud. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-ili surm võib olla riigi jaoks pöördepunktiks ja positiivseteks muutusteks.

Prantsusmaa lubas hoida sündmustel Põhja-Koreas silma peal ja väljendas lootust, et isolatsioonis oleva riigi elanikud suudavad leida vabaduse.

«Inimese surm pole kunagi midagi sellist, mille üle rõõmu tunda, kuid see on inimeste kurb kannatamine, mis on tähtis,» ütles välisminister Alain Juppe täna Bordeaux’s AAP vahendusel.

Põhja-Korea on «täielikult suletud režiim, üks viimaseid (kommunistlikke) režiime planeedil,» ütles ta ja lisas, et selle tuumaprogramm on põhjuseks miks Prantsusmaa olukorda jälgib.

Juppe toonitas tuumaläbirääkimiste tähtsust Hiina ja teiste riikidega, et Põhja-Korea loobuks oma tuumarelvast.

Saksa valitsuse teatel annab Kimi surm võimaluse positiivseteks muutuseks selles vaeses, tuumarelvadega ja sügavas isolatsiooni oleval maal, vahendas AFP.

«Loomulikult on tegemist võimalusega muuta asju, kuid meie ootused jäävad samaks: Põhja-Korea peab loobuma tuumaprogrammist, et oma inimeste katastroofiline sotsiaalne olukord muutuks ja riik kuulutaks valmisolekut avada end poliitilistes ja majanduslikes sfäärides,» rääkis välisministeeriumi pressiesindaja ajakirjanikele.

Suurbritannia välisminister William Hague’i sõnul võib Kim Jong-ili lahkumine olla riigi jaoks «pöördepunktiks», vahendas BBC.

Kuigi praegu on riigil keeruline aeg, siis väljendas ta lootust, et Põhja-Korea uus juhtkond võiks tulevikus liituda rahvusvahelise kogukonnaga. Asjade selline kulg pakuks põhjakorealastele paremaid võimalusi oma elujärje parandamiseks, lisas ta.

69-aastane Kim Jong-il, kes oli Põhja-Korea diktaatoriks 1994. aastast saadik, suri laupäeval. Suure juhi lahkumisest teavitas riiklik meedia täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles