Somaalia piraadid lasksid oma senise suurima saagi priiks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libeeria lipu all sõitev, kuid Saudi naftagigandile kuuluv Sirius Star vabastati kolme miljoni dollari (umbes 34 miljoni krooni) suuruse lunaraha eest.
Libeeria lipu all sõitev, kuid Saudi naftagigandile kuuluv Sirius Star vabastati kolme miljoni dollari (umbes 34 miljoni krooni) suuruse lunaraha eest. Foto: AP / Scanpix

Mereröövlid andsid eile vabaks oma senise suurima saagi – hiidtankeri Sirius Stari, mille saatus hoidis ligi kaks kuud ärevil ka keskkonnakaitsjaid.


15. novembril aluse kaaperdanud mereröövlite esindaja sõnul vabastasid nad laeva kolme miljoni USA dollari (umbes 34 miljoni krooni) suuruse lunaraha eest, vahendas Reuters.



«Kõik meie inimesed on nüüd Sirius Starilt lahkunud,» teatas üks piraadijõugu juhte Mohamed Said uudisteagentuurile AFP. «Laev on vaba, meeskond on vaba.» Keegi laevaperest ei saanud viga ei kaaperdamise käigus ega ka hiljem.



Piraadijõugu kaastööline Farah Osman tunnistas aga Reutersile, et algul nõuti Sirius Stari eest suuremat summat. «Praegu vaidlevad piraadid raha jaotamise üle,» informeeris ta meediakanalit ka kaaperdajate edasisest saatusest.



Mullu valminud tankeri väärtust hinnati 150 miljonile dollarile (umbes 1,7 miljardile kroonile), sellel kaaperdamishetkel lasti veel 100 miljonile dollarile (rohkem kui 1,1 miljardile kroonile).


Lõuna-Koreas ehitatud 330-meetrine Sirius Star kuulub naftagigant Saudi Amicole. Laeva 25-pealise meeskonna liikmed on pärit Suurbritanniast, Horvaatiast, Filipiinidelt, Saudi Araabiast ja Poolast.



Sirius Stari saatust olid sunnitud hinge kinni pidades jälgima ka keskkonnakaitsjad. Laeva lastiks oli peaaegu sama palju naftat kui Saudi Araabias ühe päeva jooksul toodetakse või 64 miljoni elanikuga Prantsusmaal tarbitakse. Juhul kui piraadid üritanuks tankerit õhkida või Adeni lahes patrullivad sõjalaevad alust jõuga vabastada, võinuks tagajärjeks olla keskkonnakatastroof.



Möödunud aastal ründasid Somaalia rannikul baseeruvad piraadid Adeni lahel ja India ookeanil rohkem kui 130 alust. Praegu on mereröövlite käes 16 laeva ja üle 300 meremehe.


Mullust piraatide järsku esiletõusu soosisid Somaalias lokkav seadusetus ning vihased võitlused islamistide ja valitsusvägede vahel.



Et mereröövlid muutusid tõsiseks takistuseks nii rahvusvahelisele kaubandusele kui ka nälgivale Aafrika idarannikule suunduvatele abilaevadele, on viimase poolaasta jooksul piraadivastasesse võitlusesse asunud nii NATO, EL, Venemaa kui Hiina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles