Allikivi: Põhja-Korea uue liidri seisukohad pole teada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliste suhete ekspert Raul Allikivi ütles, et laupäeval surnud Põhja-Korea liidri Kim Jong-il’i poja ja mantlipärija Kim Jong-uni seisukohtadest pole midagi teada.

«Ei ole olemas isegi spekulatsioone selle kohta, mida see uus liider võiks mõtlema hakata. Isegi viimase aasta jooksul on teda meedias vähe näha olnud, rääkimas pole keegi teda kuulnud ja tegelikult puudub ülevaade tema seisukohtadest,» rääkis Allikivi «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus.

Allikivi sõnul on loomulik, et Põhja-Korea naaberriigid on ärevil – piirkonna stabiilsus on ohustatud, samuti kardetakse põgenikevoolu. «Oli see Kim kes ta oli, aga ta oli vähemalt tuntud suurus, nüüd ei tea täpselt, kelle käes on tuumanupp ja on täiesti loomulik, et kõik ümbritsevad riigid on kõrgendatud valmisolekus reageerida,» kirjeldas Allikivi, kuid märkis, et täpselt samamoodi võib Põhja-Korea režiim muutuda paremuse suunas.

Tema sõnul on Kim Jong-un’i võimu üle võtmiseks päris põhjalikult ette valmistatud ning sellega alustati juba 2008. aastal, kui Kim Jong-il infarkti sai.

Allikivi märkis ka, et riigi senine ellujäämisstrateegia on olnud rahvusvahelistelt abiorganisatsioonidelt abi välja pressimine, näidates end võimalikult ohtlikuna ning kuna oma sõbrad Põhja-Koreal on, suudab riik ilmselt mõnda aega hakkama saada ja kokkuvarisemist vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles