Putin kiitis Vene-Balti gaasipoliitikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin.
Venemaa peaminister Vladimir Putin. Foto: AP / Scanpix

Venemaa peaminister Vladimir Putin kiitis tänasel kohtumisel välisriikide ajakirjanikega Venemaa ja Balti riikide gaasitarnete poliitikat.

«2002-2003 aastal algas normaalsete kaubandus ja turumajanduslike suhete protsess gaasitarnete üle kõigi meie partneritega Euroopa Liidu idapiiril. /---/ Iseloomulikult positiivne näide selliseks konfliktivabaks ja majanduslikult põhjendatud üleminekuks turumajanduslikele suhetele on ühistegevus Balti riikidega,» ütles Venemaa valitsusjuht.

Putin märkis Venemaa valitsuse veebilehe teatel, et Venemaa ja Balti riikide vahel kerkivad aegajalt esile poliitilised probleemid. «Kuid me pole mitte kunagi, tahan seda toonitada, mitte kunagi seganud poliitilisi probleeme ja majandusküsimusi,» sõnas peaminister.

Putin lisas, et «veel ülemöödunud aastal müüs Venemaa mõnedele Balti riikidele gaasi tunduvalt madalama hinnaga, kui Euroopa tarbijatele».

Eesti peaminister Andrus Ansip ütles neljapäeval BNS-ile, et Eesti saaks Venemaa gaasitarnete katkemisel hakkama, kuna suuremad gaasitarbijad saaksid kasutada alternatiivset kütust.

Ansipi kinnitusel on Eestil sellised plaanid olemas ning ta meenutas, et kolm aastat tagasi tuli selle järgi tegutseda, kuna Lätist tuli Eestisse vähem maagaasi kui tavapäraselt. Gaasitarnete vähenemine oli siis seotud väga külmade ilmadega Venemaal.

Eesti valitsusjuht nentis, et teiste kütuste kasutamine on gaasitarnete vähenemise või katkemise korral Eesti ainus alternatiiv, kuna ainus gaasiga varustaja on Venemaa Gazprom ja teist gaasiga varustamise kanalit Eestil pole.

Venemaa peatas aasta alguses Ukraina kaudu kulgevad gaasitarned Euroopasse. Venemaa ja Ukraina tüli sai alguse eelmise aasta lõpus tasutama gaasiarvete pärast. Venemaa süüdistas Ukrainat Euroopasse mineva gaasi varastamises, Ukraina eitab seda.

Venemaa ja Ukraina tüli tõttu on gaasitarned Euroopasse katkenud ka varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles