Ocampo: suurriikide puudumine kriminaalkohtust ei näita selle nõrkust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise kriminaalkohtu (RKK) peaprokurör Luis Moreno Ocampo.
Rahvusvahelise kriminaalkohtu (RKK) peaprokurör Luis Moreno Ocampo. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise kriminaalkohtu (RKK) peaprokurör Luis Moreno Ocampo sõnul ei näita suurriikide puudumine kohtu liikmete hulgast selle nõrkust, vaid selle aluseks olevate ideede mõjukust.

Kriminaalkohtu kõige silmapaistvamaks figuuriks on selle loomisest peale olnud argentiinlasest peaprokrör Luis Moreno Ocampo, kes maailma kõige rängemate kuritegudega tegeleva institutsiooni praktiliselt nullist lõi, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Välisilm».

Kriminaalkohtul on nüüdseks 120 liikmesriiki, puuduvad aga suurriigid USA ja Venemaa, kohtuga ei ole liitunud ka Hiina ja India, osalt on suurriigid otsustanud kohtust kõrvale jääda seepärast, et liitumine tähendaks kohe võimalikke nende vastaseid kaasuseid, Ameerikal näiteks välismaal peetud sõdade pärast, peaprokurör ei pea aga osa suurte puudumist kohtut nõrgendavaks asjaoluks.

«Vastupidi, fakt, et kohtu loomist juhtisid väikesed riigid, näitab selle aluseks olevate ideede mõjukust, see ei ole kohus, mille tugevus põhineb sõjajõudude suurusel, vaid põhiväärtustel - inimväärikuse, vabaduse ja respekti tagamisel ja Eesti on osaks sellest. Kuna Eestil ei ole suurt armeed, ei tunne end keegi Eesti poolt ohustatuna, kuid Eesti osalemine selles kohtus näitab just seda, et 21. sajandil on maailmas armeedest mõjusamad vahendid,» selgitas Ocampo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles