Minskis võeti kinni kümneid meeleavaldajaid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlad ja poliitvangide fotod Minskis. Esiplaanil paistab endise presidendikandidaadi Andrei Sannikovi pilt.
Küünlad ja poliitvangide fotod Minskis. Esiplaanil paistab endise presidendikandidaadi Andrei Sannikovi pilt. Foto: SCANPIX

Valgevene pealinnas Minskis leidis eile õhtul aset protestiaktsioon, mis langes kokku aasta möödumisega viimastest presidendivalimistest.

Eriüksuslased ajasid meeleavaldajad laiali, portaali Hartija97 andmetel võeti paljud aktivistid kinni ja neile anti jõhkralt peksa.

Kinni peetud meeleavaldajate arvu pole avaldatud. Praeguse seisuga on teada üksnes see, et suur osa neist viidi Keskrajooni siseasjade osakonda. Veel 19 tsiviilisikut toimetati Moskva rajooni siseasjade osakonda.

Uudisteagentuuri AP andmetel võeti kinni ligi 30 inimest, kes avaldasid meelt president Aleksandr Lukašenka vastu.

Lukašenka vastased kogunesid Iseseisvuse prospekti lähistele. Väikestes gruppides liikunud inimestel olid käes lilled ja küünlad, nad kandsid ka rahvuslikku sümboolikat.

Iseseisvuse väljaku ääres asuva Punase kiriku juurde kogunes umbes 20 inimest, kel olid käes plakatid poliitvangide piltidega. Nad nõudsid vabadust eelmise aasta lõpus kinni võetud poliitvangidele, kuid eriüksuslased ajasid selle seltskonna laiali.

Hartija97 juurde kogunes paarsada meeleavaldajat. Portaali andmetel nüpeldati seal nii ajakirjanikke kui protestiaktsiooni vaatama jäänud inimesi.

Ameerika Ühendriikide välisminister Hillary Clinton ja Euroopa Liidu välisminister Catherine Ashton on nõudnud kõigi poliitvangide vabastamist Valgevenes.

Eelmise aasta lõpus võeti kinni umbes 700 inimest, kes olid avaldanud protesti presidendivalimiste vastu. Lukašenka on riiki juhtinud alates 1994. aastast.

Liikumise Valgevene Kristlik Demokraatia kodulehekülje teatel pääses miilitsajaoskonnast välja endine presidendikandidaat Vitali Rõmaševski, kes oli võetud kinni eile oma kodu juures.

Rõmaševski sõnul ei süüdistatud teda milleski, kuid hoiti siiski neli tundi jaoskonnas. Enne vabastamist oli talle näidatud ühe tundmatu mehe surnukeha ja küsitud, kas ta tundis seda inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles