Süüria julgeolekujõud lasid maha umbes 70 desertööri

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Televiisorist tehtud ja Sham News Networki levitatud pilt eilsest rahvakogunemisest Homsi linnas Süürias.
Televiisorist tehtud ja Sham News Networki levitatud pilt eilsest rahvakogunemisest Homsi linnas Süürias. Foto: SCANPIX

Eilne päeva oli Süüria rahvaületõusu verisemaid, kui aktivistide väitel lasid valitsuse julgeolekujõudude sõdurid maha enam kui sada inimest.

Valitsusväed tapsid rohkem kui 70 inimest, kes üritasid põgeneda militaarpositsioonidelt ja liituda valitsusvastaste meeleavaldajatega, vahendas BBC.

Demokraatiat pooldavate aktivistide andmetel lasti Loode-Süürias Idlibi provintsis maha enam kui 70 ülejooksikut. Kogu riigis sai eile surma vähemalt 110 inimest ja kui see on tõsi, see oli tegemist ülestõusu veriseima päevaga.

Damaskus oli eile nõustunud Araabia Liiga ettepanekuga lubada riiki vaatlejaid. Araabia riikide ühendus on määranud Süüriale majandussanktsioone ja ähvardanud viia asja julgeolekunõukogu ette.

Opositsiooni väitel pole valitsusel plaanis täita Araabia Liigaga sõlmitud lepet, mis näeb ette vägivalla lõpetamist ja sõdurite lahkumist tänavatelt, vahendas AP.

«Tegemist on valega, mille eesmärgiks on võita aega ja viia Araabia Liiga nii kaugele, et see loobuks plaanist tõstatada Süüria teema üles ÜRO Julgeolekunõukogus,» rääkis Tuneesias kogunenud Süüria opositsiooni esindaja Burhan Ghalioun eile.

Araabia Liiga vaatlejate ülesandeks oleks kontrollida, kuidas Süüria valitsus täidab lubadusi sõdurite eemaletõmbamisest tänavatelt, poliitvangide vabastamisest ja opositsiooniga läbirääkimiste alustamisest.

Liiga väljendas lootust vaatlejate pääsemisest Süüriasse juba sel nädalal.
Asjatundjate sõnul lepe Araabia Liigaga muutust verevalamistesse ei too, kuna meeleavaldused on muutnud üha enam relvastatud vastupanuks.

Vaatlejate lubamine riiki näitab, et rahvusvaheline surve ja sanktsioonid siiski avaldavad mõju president Bashar al-Assadile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles