Hispaania peaminister nimetati ametisse

, praktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania Rahvaerakonna liider, uus peaminister Mariano Rajoy täna parlamendis.
Hispaania Rahvaerakonna liider, uus peaminister Mariano Rajoy täna parlamendis. Foto: SCANPIX

Kuu aja eest Hispaania parlamendivalimised võitnud Rahvaerakonna liider Mariano Rajoy valiti täna riigi peaministriks.

Viimased kaheksa aastat opositsiooniliider olnud Rajoy kogus 350-liikmelises parlamendi alamkojas 187 poolthäält, tema vastu oli 149 saadikut, kellest enamik kuulub sotsialistlikusse parteisse. Baski vasakäärmusliku rühmituse Amaiuri liikmed keeldusid hääletamast.

«Olen rahul, sest see on mitmete aastate töö vili,» rääkis Rajoy pärast hääletustulemuste selgumist ajalehele El Pais. «Mul on hea meel ja kindel lootus viia Hispaania edasi.»

Rajoy avalikustas eile oma tegevuskava valitsusjuhina. Peamiseks eesmärgiks on vähendada järgneva nelja aastaga riigi eelarvedefitsiiti 16,5 miljardi euro võrra, nagu on nõudnud Euroopa Liit. Selle saavutamiseks algatab Rajoy tuleval aastal 12 seadusreformi.

«Suurimaid pingutusi ei pea tegema mitte rahvas, vaid avalik sektor,» teatas Rajoy. Riigiasutuste töös plaanib ta teha ümberkorraldusi, samuti külmutada töötajate arvu avalikus sektoris.

Tööpäevade arvu suurendamiseks on Rajoy otsustanud liigutada kõik neljapäevale langevad riigipühad lähimale esmaspäevale, et vältida vabale neljapäevale järgneva reede vabaks muutumist. Erandiks on vaid pühad, mille tähistamisaega ei ole võimalik muuta.

Hariduse kvaliteedi tõstmiseks kavatseb Rajoy lisada kaheaastasele keskharidusele veel ühe aasta, lühendades sellega kümneaastast põhiharidust aasta võrra. Rajoy sõnul on selle eesmärk aidata paremini ette valmistuda neil õpilastel, kes on otsustanud ülikooli astuda.

Muu hulgas on Rajoy lubanud kasutusele võtta alternatiivsed energiaallikad elektrihinna alandamiseks ning muuta tervishoiuteenused kättesaadavamaks.

67-aastast pensioniiga Rajoy muuta ei kavatse, kuna selle vanuse külmutamine on ELiga kokku lepitud.

«Olen väga teadlik, et mind ei tulda selle eest tänama. Ma ei ole siin mitte selleks, et heakskiitu pälvida, vaid selleks, et üritada probleeme lahendada,» ütles Rajoy oma kõnes.

Ajalehe La Vanguardia vahendusel keeldub Rajoy endiselt koostööst baski vasakäärmuslastega, seostades neid ETA terrorirühmitusega ning soovides selle grupi lagunemist. «Ma ei võlgne teile mitte midagi, ei mina ega Hispaania ühiskond,» ütles Rajoy.

Rajoy teatas avalikult, et see, mida kõik hispaanlased neilt ootavad, on ETA kinnitus oma lõplikust lagunemisest.

«Et te lubaks kõikidele hispaanlastele, et enam ei toimu väljapressimisi ega ähvardamisi ning et ükski inimene ei hakkaks otsustama teiste elude, õiguste ega vabaduse üle, et see asi oleks nüüd lõppenud,» nõudis Rajoy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles