Vene riigiduuma uus koosseis kogunes esimesele istungile

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa riigiduuma istung.
Venemaa riigiduuma istung. Foto: TASS / Scanpix

Venemaa riigiduuma uuel koosseisul on täna esimene tööpäev, politseinikud hoidsid ära hoone juurde kavandatud meeleavalduse.

Alamkoja kuuendas koosseisus on oodata pingelisi vaidlusi, kuna võimupartei Ühtne Venemaa ülekaal on napp.

Suurimad opositsioonierakond riigiduumas on Õiglane Venemaa ja Venemaa Kommunistlik Partei.

Riigiduumas on 450 saadikut. Nende seas on kaks naist, kes on poseerinud Vene Playboy esikaanel. Need on endine võimlemistäht Alina Kabajeva (28) ja näitlejanna Maria Koževnikova (27).

Kabajevat on alates 2006. aastast seostatud Vladimir Putiniga. Venemaal liikuvate kuulujuttude järgi on praegune peaminister Kabajeva poja isa.

Maria Koževnikova on näitleja ja laulja, kes eelmisel kevadel valiti Venemaa seksikamaiks naiseks. Ta on 2002. aastal loodud ansambli Love Stories solist. Vene Playboy esikaanel poseeris ta 2009. aastal.

Riigiduuma hoone ees leidis aset aktsioon «Nad ei saa sisse! Ärgem lubagem isehakanuid parlamenti!». Ametlikult registreerimata partei Teine Venemaa taotles piketi korraldamiseks linnavalitsuse luba, kuid jäi sellest ilma.

Linnavalitsuse vastu järgi pole «kogunemise eesmärk avaldada protesti valimispettuste vastu põhiseadusega kooskõlas» ja saadikud valiti 4. detsembri valimiste tulemusel.

Aktsiooni organisaatorid kutsusid inimesi sotsiaalmeedia vahendusel kogunema Tveri ja Ohhotnõi Rjadi tänava nurgale. Portaali Kasparov.ru andmetel ei lubanud politseinikud meeleavaldajatel riigiduuma hoone suunas liikuda, pidades siseasjade osakonna andmetel kinni 20-25 inimest.

Teise Venemaa liikme Sergei Fomtšenkovi sõnul võeti kinni aga enam kui 60 meeleavaldajat.
Üldse kogunes Ohhotnõi Rjadi juurde sadakond inimest.

Riigiduumas peaks täna selguma ka uus spiiker ja tema kaks asetäitjat. Oletuste järgi saab spiikriks presidendi administratsiooni endine ülem Sergei Narõškin, tema asetäitjateks Aleksandr Žujov (Ühtne Venemaa) ja kommunist Ivan Melnikov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles