Fukushima tuumajaama sulgemine võtab aega kümneid aastaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani töölised Fukushima lähedal asuvas Okuma linnas hoone katust saastumisest puhastamas.
Jaapani töölised Fukushima lähedal asuvas Okuma linnas hoone katust saastumisest puhastamas. Foto: SCANPIX

Fukushima 1. tuumajaama demonteerimine võtab aega kolm või neli aastakümmet, teatas täna Jaapani valitsus.

Tokyost 240 kilomeetri kaugusel asuv jaam sai suuri kahjustusi 11. märtsil, kui võimas maavärin ja tsunami lülitasid välja rajatise jahutussüsteemid, põhjustades radiatsioonilekkeid ja 80 000 inimese evakuatsiooni, vahendas Reuters.

Tegemist oli maailma tõsiseima tuumakriisiga pärast Tšernobõli katastroofi 1986. aastal.

Täna avaldatud kava kohaselt eemaldatakse Fukushima rajatisest järgmise kahe aasta jooksul kasutatud kütus, misjärel hakatakse kümne aasta pärast jaamast minema viima sulanud kütusejäätmeid. Tööd peaksid lõppema 30 või 40 aasta pärast.

«Ajavahemikul, mis kulub jaama käigust kõrvaldamiseks, ei tohiks olla otsene mõju sellele, millal evakueeritutel lubatakse koju naasta,» ütles kaubandusminister Yukio Edano ajakirjanikele.

Edano sõnul pole teada, kui palju tuumakatastroofi likvideerimine maksma läheb, sest operatsiooni kümnete aastane pikkus ei võimalda teha täpseid arvutusi. Edano ütles, et koristamise eest peaks tasuma tuumajaama operaator Tepco.

Siiski on olemas ametlik nõuandev hinnang, mille kohaselt võib puhastamine maksma minna 1,15 triljonit jeeni ehk 11,3 miljardit eurot. Osa eksperte peab maksumust aga vähemalt kolm korda kõrgemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles