Tšehhid leinavad Václav Havelit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded tšehhid saatsid täna vaikselt plaksutades endise presidendi, sametrevolutsiooni sümboli ja armastatud näitekirjaniku Václav Haveli sarka.

Pühapäeval 75 aasta vanusena surnud endise riigipea surnukeha viidi täna endisest kirikust, mille Havel omal ajal kultuurikeskuseks muutis läbi vanalinna kitsaste tänavate lossimäele.

Osa umbes 10 000 inimesest, kes Tšehhi 20. sajandi üht tuntumat ja armastatumat sümbolit nn kuninglikul teel saatsid, kandsid Tšehhi ja Slovakkia lippe.

Praha lossis asetati Haveli sark lafetile, mida kasutati ka Haveli suure eeskuju, iseseisva Tšehhi riigi esimese presidendi Tomáš Masaryki matustel 1937. aastal.

Haveli mälestuseks on langetatud lipud poolde masti ning teatrid, kinod ja klubid on plaanitud etendused ja üritused edasi lükanud. Haveli mälestuseks algas täna ka kolmepäevane lein, mis lõpeb reedel, kui Praha Püha Vituse kadedraalis toimub mälestusteenistus ja missa.

Haveli pere soovi kohaselt tema surnukeha kremeeritakse ning maetakse hiljem Püha Vituse katedraali, mis on viimseks puhkepaigaks ka teistele Tšehhi riigipeadele.

Tegu on esimese riikliku matusega Tšehhi Vabariigis pärast selle iseseisvumist. Haveli matustel on lubanud osaleda nii Prantsusmaa, Saksamaa, USA, Iisraeli, Austria, Gruusia, Slovakkia Leedu, Eesti ja paljude teiste riikide riigipead või valitsusjuhid.

«On aeg meenutada Havelit ja mõningaid tema moraalseid tõekspidamisi, mis puuduvad tänapäeva poliitikast – praegu on kõik taandnud ärile ja rahale. Ma arvan, et nad peaksid enda asemel pöörama tähelepanu inimestele,» arvas täna hommikul Havelile austust avaldanud Mino uudistevõru AFP vahendusel.

«Mõned armastasid teda, teised temaga ei nõustunud, kuid sametrevolutsiooni juhina muutis ta täielikult meie elu,» lisas Vladimir Dlouhy, kes töötas Haveli presidendiameti ajal kaubandus- ja tööstusministrina.

«See on minu jaoks väga isiklik asi. Ma tahtsin temaga hüvasti jätta ja teda sellel teekonnal saata,» lisas 1990ndatel Haveli sekretärina töötanud Martina Smith.  «Ta oli väga populaarne ja rahvale lähedane. Minu jaoks, oli ta fantastiline mees ja need olid imelised aastad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles