Janukovitš: Tõmošenko võidakse vabastada

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaministri toetaja 14. detsembril Kiievi kohtuhoone ees.
Ukraina peaministri toetaja 14. detsembril Kiievi kohtuhoone ees. Foto: SCANPIX

Ukraina presidendi Viktor Janukovitši sõnul võidakse ekspeaminister Julia Tõmošenko (51) teatud tingimustel vanglast vabastada.

Janukovitš, keda Tõmošenko ja tema toetajad süüdistavad nende vastases vandenõus, ütles täna, et ta ei seisa oktoobris võimu kuritarvitamises süüdi mõistetud ning seitsmeks aastaks vangi mõistetud Tõmošenko vabastamise vastu, kuid uurimine tema tegevuse üle peab jätkuma, vahendas RIA Novosti.

«Ma pole teatud juriidiliste asjaolude täitmise korral Tõmošenko vabastamisee vastu,» kinnitas Janukovitš, kelle sõnul keelab Ukraina põhiseadus tal justiitssüsteemi sekkumise.

Presidendi sõnul peab Tõmošenko vabastamiseks riigi parlament vastu kehtetuks tunnistama kriminaalkoodeksi paragrahvi, mille alusel ekspeaminister süüdi mõisteti.

Novembris ei dekriminaliseerinud Ukraina parlament aga kriminaalkoodeksi paragrahvi 365, mille alusel Tõmošenko süüdi mõisteti ja mis käsitleb võimu- ja ametivolituste ületamist. Opositsioon soovis kriminaalkoodeksisse selle asemel lisada uue paragrahvi, mis näeks ette väiksemad karistused.

Kui ülemraada oleks seaduseparanduse vastu võtnud, võinuks Tõmošenko vanglast vabaneda.

Kiievi apellatsioonikohus on alustanud Tõmošenko kaebuse arutamist, kuid ekspeaminsister pole väidetavalt halva tervise tõttu kohtusse ilmunud. Tõmošenko kaitsjate sõnul ei suuda naine enam iseseisvalt käia.

EL on Tõmošenko süüdimõistva otsuse pärast avaldanud sügavat pettumust ning hoiatanud Ukrainat suhete järsu halvenemise eest, ähvardades jätta ratifitseerimata kahepoolse poliitilise assotsiatsiooni ja vabakaubanduse leppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles