Kuningakoda palus vabandust printsi keelekasutuse pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagasivaade prints Harry poissmehepõlvele:
Tagasivaade prints Harry poissmehepõlvele: Foto: UPPA/Photoshot/SCANPIX

Briti kuningakoda oli eile sunnitud vabandust paluma prints Harry käitumise pärast, kuna too kasutas rühmakaaslaste kohta rassistlikke väljendeid.


Kolmeminutilises klipis pöördub prints Pakistani armee ohvitseri poole, kasutades solvavat väljendit «Paki», nimetab näoloori kandvat rühmakaaslast kaltsupeaks ja heidab nalja oma vanaema, kuninganna Eliza­beth II üle.



Troonipärilusreas isa ja venna järel kolmandal kohal olev Harry (24) filmis end ja oma rühmakaaslasi videopäeviku jaoks 2006. aastal Sandhursti sõjaväeakadeemias õppides, vahendas ajaleht Guardian. Samast ajast on pärit ka kõnealune video, mille Briti kõmuleht News of the World laupäeval oma võrgulehele üles riputas.



Filmis rühmakaaslasi


Video algab lennujaama ootesaalis, kus Harry filmib põrandal magavaid rühmakaaslasi enne nende lendu treeningmissioonile Küprosel. Lennujaamas videokaameraga ringi käies näeb ta Aasia päritolu ohvitseri ja ütleb: «On siin veel keegi? Aa, meie väike Paki sõber Ahmed.»



Briti kuningakoda palus eile AFP teatel juhtunu pärast vabandust, ent kinnitas, et prints ei kasutanud väljendit pahatahtlikult, kuna tegemist oli Ahmedi hüüdnimega. «Prints Harry mõistab täielikult, kui solvav see väljend võib olla, ning kahetseb sügavalt, kui tema sõnad kellelegi haiget tegid,» ütles kuningakoja esindaja.



Teise rühmakaaslase kohta kasutas Harry sõna «kaltsupea», mida peetakse halvustavaks väljendiks araablaste kohta. Maskeeringuks kasutatavat näoloori kandva kamraadi iseloomustamiseks ütleb Harry kaamera tagant: «See on Dan the Man... Kurat küll, sa näed välja nagu kaltsupea.»



Kuningakoja esindaja väitel kasutas prints terminit «kaltsupea» Talibani mässulise tähenduses.



Harry jõuab lühikeses klipis pilada ka oma vanaema kuninganna Elizabeth II, teeseldes tüüpilist mobiiltelefonivestlust temaga. «Vanaema, ma pean minema,» ütleb Harry. «Tervita corgie’sid minu poolt. Ja vanaisa... Jumal sind hoidku.. Jaa, see on suurepärane. Näeme, nägeš!»



Briti võrdõiguslikkuse komisjon on palunud kaitseministeeriumil algatada juhtumi asjus juurdlus. Kohalike moslemite sõnul on printsi sõnakasutus paljudele solvav. Guardiani teatel ajab video kindlasti marru Briti armeejuhid, kes üritavad Afganistani sõja jaoks moslemeid luureohvitserideks ja tõlkideks palgata.



Pole esimene skandaal


Tegemist pole esimese korraga, mil prints Charlesi ja printsess Diana noorim poeg oma käitumise pärast vabandust peab paluma. Harry otsus ilmuda 2005. aastal oma sõbra sünnipäevapeole haakristiga käesidet kandes tekitas Suurbritannias laialdast meelepaha. Stiilipeol tehtud fotode avaldamisele järgnes kuningakojast kiire vabandus.



Teismelisena saavutas Harry meedia tähelepanu kanepi suitsetamisega ning hiljem on ta ööklubide ees kõmupiltnikega rüselenud. Viimastel aastatel on ta üritanud oma playboy-printsi mainest siiski vabaneda, lüües aktiivselt kaasa mitmete heategevusorganisatsioonide juures.



Mullu Briti armee koosseisus Afganistanis Talibani vastu võidelnud leitnandist prints Harry alustab varsti väljaõpet saamaks lahinguhelikopteri piloodiks.


Loe ka repliiki

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles