Politoloogid Medvedevi kõnest: nii jõulist poleks oodanud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev
Vene president Dmitri Medvedev Foto: SCANPIX

President Dmitri Medvedevi viimane presidendikõne näitas, et mõned poliitikud kandsid ta liiga vara maha.

Ta mitte ainult ei esitanud nelja aasta kokkuvõtte, vaid avas uue poliitilise epohhi, ütles mitu politoloogi RIA Novostile.

Riigiduuma saadikute arvamused läksid lahku. Kui kommunistid ja Õiglase Venemaa esindajad kuulsid kõnes lahkumistoone, siis Ühtlase Venemaa liikmed tulevikuplaane, mida tuleb hakata realiseerima peaministriks saamisel.

Medvedevi neljas presidendikõne parlamendi alamkoja ees kestis tund ja 10 minutit. Esimesed 30 minutit kulusid kokkuvõtte tegemiseks oma saavutusele, ülejäänud ajal rääkis ta uutest algatustest poliitikas ja majandusvallas. Ta pakkus välja poliitsüsteemi reformimise, kuhu mahub muu hulgas kuberneride otsevalimine, parteide registreerimise lihtsustamine, toetusallkirjade vähendamine presidendiks kandideerimisel.

Venemaalased valivad uue riigipea 4. märtsil 2012. Medvedevi töökohustused presidendina lõppevad mais.

Ülevenemaalise Avaliku Arvamuse Uurimise Keskuse (VTsIOM) direktor Valeri Fjodorov ütles riigipea kõne kohta, et see oli väga tugev. Eriti on seda tunda mitme kuu kontekstis, mil ta ametist lahkub.

«Ta kanti juba maha, paljud hakkasid suhtuma kriitiliselt pärast seda, kui ta keeldus kandideerimast teiseks ametiajaks. Sellelt esinemiselt ei oodatud muud, kui viimast «vabadust». Me näeme, et oluline polnud mitte tehtu toonitamine, vaid uute initsiatiivide pakett,» rääkis Valeri Fjodorov.

Politoloog Leonid Poljakov ja Vene ühiskondliku palati liige Georgi Fjodorov märkisid samuti ära uut stiili.

«Mulle tundub, et see läkitus oli sümboolne – ta võttis kokku president Medvedevi nelja-aastase ametiaja, kuid samas avas uue poliitilise epohi: avatud, laia ja võimu ning ühiskonna igakülgse kooseksisteerimise ajajärgu,» rääkis Poljakov.

Georgi Fjodorovi sõnul oli tegemist optimistliku ja strateegilise läkitusega, millesse tahaks uskuda. «Näitab, et meie võim on adekvaatne,» ütles ta ja lisas, et Medvedev käib eesotsas ja et ta ei hakanud ära ootama nõudmist demokratiseerimise järele, ta juhtis ise neid ümberkujundamist. «Lähiaastate päevakava on koostatud,» tõdes Fjodorov.

Sotsioloog ja politoloog Olga Krõštanovskaja nimetas Medvedevi tänast esinemist kui võimsat kokkuvõtete nelja aasta pikkusest ametiajast. «Kõik see, millest räägiti ühiskonnas, arutleti erinevatel väljakutel, räägiti miitingutel, rääkis opositsioon, on nüüd kuulda võetud ja saab tehtud. Medvedev fikseeris ära kõik teravad momendid, meie poliitilise süsteemi kitsaskohad ja ütles, et need muudetakse ära. Loomulikult on see väga inspireeriv. Mulle näib, et kui need tõesti ära tehakse, siis on opositsioonil paljud trumbid käest ära võetud,» lisas Krõštanovskaja.

Nii kiire ja otsustav reageerimine annab uue impulsi, lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles