Gdańsk andis tänavale Václav Haveli nime

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Havel 1989. aastal.
Havel 1989. aastal. Foto: SCANPIX

Põhja-Poola sadamalinn Gdańsk austas Tšehhoslovakkia ja Tšehhi endist presidenti, sametrevolutsiooni sümbolit ning näitekirjanikku Václav Havelit, andes ühele tänavale lahkunud riigimehe nime.

«Havel oli Tšehhi Wałęsa,» ütles Gdanski linnapea Paweł Adamowicz Poola ametiühinguliikumise Solidaarsus endisele liidrile, ekspresidendile ja Nobeli rahupreemia laureaadile Lech Wałęsale viidates, vahendas Visegradi grupi koduleht.

Adamowiczi sõnul võtsid linnavõimud otsuse vastu ühehäälselt ja Haveli allee nimeline tänav avatakse täna. Pühapäeval 75 aasta vanusena surnud Haveli mälestuseks toimub täna Praha Püha Vituse kadedraalis  mälestusteenistus ja missa.

Haveli pere soovi kohaselt tema surnukeha kremeeritakse ning maetakse hiljem Püha Vituse katedraali, mis on viimseks puhkepaigaks ka teistele Tšehhi riigipeadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles