Sarkozy: Türgi peab Prantsusmaad austama

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: SCANPIX

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy kinnitas täna Türgiga puhkenud tüli kommenteerides, et Ankara peab Prantsusmaa seisukohti austama.

«Ma austan meie Türgi sõprade arvamust – see on suur riik ja tsivilisatsioon ning nad peavad austama meie arvamust,» ütles täna Prahas toimuvale Václav Haveli mälestustseremooniale sõitnud Sarkozy uudistevõrgu AFP vahendusel.

Türgi ja Prantsusmaa tüli põhjuseks on Prantsuse parlamendi alamkoja otsus kiita heaks seaduseelnõu, mis võimaldab türklaste korraldatud Armeenia genotsiidi eitajat karistada ühe-aastase vangistuse ja 45 000 euro suuruse rahatrahviga.

Ankara, kes eitab genotsiidi, väites, et hukkunud olid sõjakaose ohvrid, on varem Pariisi hoiatanud, et seaduse vastuvõtmine kahjustab kahe riigi suhteid, kuna see on Türgi suhtes vaenulik ja suunatud otseselt Türgi ja Prantsusmaal elavate türklaste vastu.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan süüdistas täna Prantsusmaad aga pärast Teist maailmasõda Alžeerias toime pandud genotsiidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles