ELi välisministrid kritiseerisid diplomaatilise teenistuse tööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EL-i rahandusministrid toetasid finantstehingumaksu.
EL-i rahandusministrid toetasid finantstehingumaksu. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu 12 liikmesriigi, teiste seas kolme Balti riigi välisministrid kritiseerisid ühenduse välis- ja julgeolekupoliitika juhile Catherine Ashtonile saadetud konfidentsiaalses kirjas ELi diplomaatilise teenistuse tööd ning tegid ettepanekuid olukorra parandamiseks, kirjutas Briti ajaleht Daily Telegraph laupäeval.

Läkitusele olid alla kirjutanud Belgia, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Läti, Leedu, Eesti, Luksemburgi, Hollandi, Poola, Soome ja Rootsi välisminister.

«Me tahaksime välja pakkuda mõned ideed, kuidas välisteenistuse toimimist saaks parendada,» ütlesid ministrid.

Ministrite pahameele on pälvinud asjaolu, et nende igakuised kohtumised, mida juhatab Ashton, ei ole korralikult ette valmistatud ning vajalikke dokumente ei saada otsuste langetamiseks õigeaegselt kätte.

«Uurida tuleb võimalusi, kuidas veelgi optimeerida poliitiliste prioriteetide identifitseerimist,» öeldakse 8. detsembriga dateeritud kirjas.

«Valitsustel on hädavaevu aega dokumentide lugemiseks. On kahtlus, et ta (Ashton) teeb seda meelega, et anda meile võimalikult vähe aega muudatuste tegemiseks. See ei ole rahuldav,» ütles üks diplomaat. «ELi välisteenistuse loomisest on kulunud kaks aastat ning samad probleemid kerkivad üha uuesti.»

Kirjas kritiseeritakse ka ELi 130 esinduse tööd kogu maailmas.

«Kuidas saaks muuta neid tõhusamaks ja läbipaistvamaks?» esitati kirjas küsimus.

«ELi esindus saab tõhusalt töötada ainult juhul, kui tema juhtkond saab õigeaegselt kogu vajaliku informatsiooni ning saab täielikult keskenduda poliitilistele prioriteetidele.»

Daily Telegraphi sõnul ei ole 12 riigi välisministrid rahul ka sellega, et ELi diplomaatilisel teenistusel ei ole turvalist arvutivõrku, mis on eluliselt tähtis konfidentsiaalsete diplomaatiliste failide või telegrammide saatmiseks.

«Turvaliste sidevõrkude loomine peab olema tähtsaim prioriteet,» ütlesid ministrid kirjas.

Catherine Ashtoni esindaja ütles, et paljud kirjas esitatud ettepanekud on juba ellu viidud ning välisteenistus teeb väga tihedalt ja edukalt koostööd teiste institutsioonide ja liikmesriikidega.

ELi välisteenistus loodi ühenduse Lissaboni leppega 2009. aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles