Ukraina süüdistas Venemaad gaasi varastamises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina presidendi energiajulgeoleku nõunik Bigdan Sokolovski.
Ukraina presidendi energiajulgeoleku nõunik Bigdan Sokolovski. Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina presidendi nõuniku Bigdan Sokolovski sõnul varastab Vene riiklik gaasiettevõte Gazprom gaasinappuse tõttu Ukrainale kuuluvat maagaasi.


President Viktor Juštšenko energiajulgeoleku nõunik viitas 75 miljonile kuupmeetrile gaasile, mida Ukraina kasutas Euroopa riikidele kulgeva gaasitransiidi kindlustamiseks ja mida Gazprom keeldus kompenseerimast. Lisaks sellele pole Venemaa hüvitanud ka gaasi, millega Ukraina varustas gaasitransiidi katkemise tõttu raskustesse sattunud Moldovat ja Bulgaariat, teatas UNIAN.

«Kui rääkida mitte-diplomaatilises keeles, siis Venemaa on avalikult teatanud kavatsusest varastada Ukraina gaasi,» ütles Sokolovski.

«Vene Föderatsioonil ja Gazpromil pole Euroopa tarbijate jaoks piisavalt gaasivarusid ning seetõttu viivitab Venemaa gaasitüli lahendamisega,» lisas Sokolovski.

Tema sõnul kaotab Gazprom gaasitüli tõttu kuni 150 miljonit dollarit päevas ja ettevõttel on tekkinud tõsised finantsprobleemid, sest gaasigigandil on väidetavalt raskusi töötajatele palga maksmisel.

«Venemaa riskib oma usaldusväärse energiavarustaja maine kaotamisega,» lisas Sokolovski, kelle sõnul Venemaa ja Gazpromi juhid lihtsalt blufivad, kuna ei suuda täita Euroopa tarbijate ees võetud kohustusi.

«Sellepärast on Euroopa Liidule loogiliseks sammuks Venemaa ja selle kütusemonopoli Gazpromi gaasivarude reaalse olukorra väljaselgitamine,» märkis Sokolovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles