Venemaa lisab relvastusse uue tuumaraketi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulava jaoks spetsiaalselt disainitud Borei-klassi tuumaallveelaev Juri Dolgoruki.
Bulava jaoks spetsiaalselt disainitud Borei-klassi tuumaallveelaev Juri Dolgoruki. Foto: SCANPIX

Venemaa president Dmitri Medvedev teatas pärast reedel toimunud edukaid raketikatsetusi, et rohkem Bulava-nimelist uut ballistilist tuumaraketti ei katsetata ja see võetakse relvastusse.

«Me tegime väga olulise sammu – me lõpetasime katselendude tsükli,» kinnitas Medvedev RIA Novosti vahendusel ja lisas: «Nüüd me võtame selle teenistusse.»

NATO klassifikatsioonis SS-NX-30 nime kandvat kontidentidevahelist raketti on katsetatud korduvalt, kuid neist paljud on ebaõnnestunud. Kaitseministeeriumi teatel on läbi viidud 18 katsetust, millest 11 on õnnestunud.

Raketikatsetused algasid 2004. aasta juunis, esialgse kava järgi oleks pidanud rakett mereväe relvastusse jõudma juba 2007. aastal.

Borei-klassi uutele allveelaevadele mõeldud uus mandritevaheline rakett on loodud Topol-M raketi põhjal ja seda võib varustada kuni kümne tuumalõhkepeadega. Need suudavad kanda tuumalõhkepea rohkem kui 8000 kilomeetri kaugusel asuva sihtmärgini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles