Clinton saatis Ungari peaministrile murekirja

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton.
USA välisminister Hillary Clinton. Foto: SCANPIX

USA välisminister Hillary Clinton saatis Ungari peaministrile Viktor Orbánile kirja, milles väljendas muret Ungari demokraatliku arengu pärast.

Ungari päevaleht Népszabadság viitas anonüümseks jääda soovinud diplomaatilistele allikatele Washingtonis, kelle teatel saatis Clinton Orbanile kirja 23. detsembril. Ungari valitsuse esindaja Peter Szijjardto kinnitas täna, et säärane kiri tõepoolest saadi ning selles kordas Clinton juba varem välja öeldud seisukohti, vahendas uudistevõrk AFP.

Varem on USA julgustanud Budapesti muutma vastuolulist põhiseadust, mis pärast Orbáni paremtsentristliku Fideszi ülekaalukat võitu 2010. aasta parlamendivalimistel tänavu aprillis vastu võeti. Uus põhiseadus hakkab kehtima tuleva aasta 1. jaanuaril.

Juunis Ungarit külastanud Clinton kutsus toona Budapesti üles kaitsma demokraatlikke väärtusi ning mitte seadma ohtu kohtusüsteemi sõltumatust, vaba ajakirjandust ja valitsemise läbipaistvust.

Orbáni valitsus on suurt kriitikat pälvinud uue meediaseaduse pärast, mis paljude hinnangul piirab sõnavabadust ning mida Euroopa Liidu survel osaliselt muudeti. Sellele vaatamata leiavad paljud Ungari ajakirjanikud, et valitsus sekkub liiga jõuliselt nende töösse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles