Lõppes Bosnia 14 kuu pikkune valitsuskriis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnia keskvalimiskomisjoni töötajad Sarajevos valimiskasti tühjendamas.
Bosnia keskvalimiskomisjoni töötajad Sarajevos valimiskasti tühjendamas. Foto: SCANPIX

Bosnia ja Hertsegoviina moslemite, horvaatide ja serblaste erakonnad nõustusid täna moodustama keskvalitsuse, tehes lõpu 14 kuud kestnud kriisile, mis halvas riigi ja blokeeris edasise lõimumise Euroopa Liiduga.

Moslemierakonna SDA juht Sulejman Tihic ütles, et lisaks valitsuse moodustamisele nõustusid parteid ka vastu võtma kaks seadust, mis puudutavad rahvaloendust ja riikliku abi laialijagamist, vahendas AFP.

Bosnia serblaste liider Milorad Dodik sõnas, et kui valitsus paika pannakse ja reformid läbi viiakse, saab Bosnia esitada avalduse, saamaks ELi kandidaatriigiks.

Bosnia on pärast 1992.-95. aasta kodusõda olnud jagatud serblaste kontrollitud Republika Srpskaks ning moslemite-horvaatide föderatsiooniks. Detsentraliseeritud riiki juhib nõrk keskvalitsus.

Valitsuskriisi tingis serblaste, moslemite ja horvaatide suutmatus pärast viimaseid valimisi 2010. aasta oktoobris omavahel keskvalitsuse moodustamises kokku leppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles