USA presidendivalimistel puudub siiani kindel favoriit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitt Romney
Mitt Romney Foto: SCANPIX

Tuleval teisipäeval toimuva Iowa eelvalimisega alustavad USA vabariiklased pikka protsessi, otsustamaks, kes on erakonna kandidaat novembrikuistel presidendivalimistel Barack Obama vastu.

Olukord Iowas on viis päeva enne valimisi aga äärmiselt ebakindel, et mitte öelda veider, kirjutab uudisteagentuur AP.

Teisel kohal olevale esindajatekoja liikmele Ron Paulile avaldas eile ootamatult toetust ainsa naiskandidaadi, esindajatekoja saadiku Michele Bachmanni kampaaniajuht Iowas.

Seni küsitlustes viimaseid kohti hoidnud endine senaator Rick Santorum aga on tõusnud kolmandaks, samas kui endise esindajatekoja spiikri Newt Gingrichi toetus on drastiliselt langenud. Gingrich on nüüd Iowas viimase küsitluse kohaselt neljandal kohal.

Presidendivalimiste pikaaegne soosik, kuid pidevalt vaid umbes 25 protsendi vabariiklaste toetust nautiv Mitt Romney, kes alustas oma kampaaniat Iowale vähe tähelepanu pöörates, võib osariigis hoopis ise esikoha hõivata.

Endine Massachusettsi kuberner Romney reklaamib nüüd Iowa telekanalites end kandidaadina, kellel on parim šanss võita Obamat. Kui Romney peakski Iowas võitma, annaks see talle suure hoo sisse järgmiste, 10. jaanuaril toimuvate New Hampshire'i eelvalimiste eel, kus ta tõenäoliselt võidu võtab.

Iowa evangeelsete kristlaste seas populaarne Santorum soovitas eile kohtumisel valijatega hoiduda Pauli poolt hääletamast, sest see vaid halvaks vabariiklaste võidulootusi novembris. 76-aastane Paul on tuntud oma libertaanlike vaadete poolest, näiteks pooldab ta suuremat vabadust osariikidele ja eraisikutele ning valitsuse rolli märgatavat vähendamist.

Nii viimastel nädalatel ründavate telereklaamide sihtmärgiks olnud Gingrich kui ka Bachmann ründasid samuti Pauli, nimetades teda äärmuslike vaadetega poliitikuks, keda nad ei saaks usaldada presidendi rollis.

Suvel vabariiklaste üheks esikandidaadiks tõusnud, kuid hiljem äpardunud esinemistega teledebattides naerualuseks muutunud Texase kuberner Rick Perry muutis eile teist päeva järjest oma seisukohta abordiõiguse osas. Eile ütles ta, et pooldab aborti vaid juhul, kui naise elu on ohus, päev varem sõnas ta, et on nüüdsest vastu abordile ka vägistamise või verepilastuse puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles