Süüria tapatalgud jätkuvad Araabia Liiga vaatlejaist hoolimata

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne Ugarit Newsi amatöörvideo kaader näitab veekahuri tule alla jäänud protestijaid.
Eilne Ugarit Newsi amatöörvideo kaader näitab veekahuri tule alla jäänud protestijaid. Foto: SCANPIX

Araabia Liiga vaatlejate Süüriasse saabumisest hoolimata ei paista tapatööd pealinnas Damascuses ega teistes linnades vaibuvat, vahendab BBC.

Vaatlejad saabusid riiki, et kontrollida võimude lubadust tsiviilisikute kallal vägivald lõpetada.

Aktivistide sõnul tapsid julgeolekujõud täna vähemalt 29 inimest, enamik neist suri vaatlejate külastatavates piirkondades, sh Damascuse eeslinnas.

Aktivistid on kutsunud süürlasi osa võtma homsest suuremahulisest tänavaprotestist.

ÜRO teatel on viimase kümne kuu rahutuste ajal surma saanud üle 5000 tsiviilisiku.

Homme plaanivad kohalikud aktivistid korraldada suuremahulise tänavaprotesti.

Araabia Liiga rahuplaan näeb ette vägivalla täielikku lõpetamist, relvavägede tagasitõmbamist ja kõigi kinnipeetute vabastamist.

Pärast kahepäevast vaatlust tekitab rohkem küsimusi aga missiooni juht, Sudaani kindral Mustafa al-Dabi, kes Amnesty Internationali sõnul on vastutav 1990. aastail Sudaanis toimunud piinamistes ja inimeste kadumises.

Al-Dabi esimesed kommentaarid Süürias olid, et ta ei ole näinud midagi hirmutavat, hiljem lisas ta aga, et tal vajab hinnangu andmiseks rohkem aega.

Araabia Liiga missioon algas üleeile tulipunktiks olevas Homsi linnas, pärast seda on vaatlejad külastanud Idlibi riigi põhjaosas, Deraad lõunas ja pealinna Damascust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles