Gazprom süüdistab Ukrainat taas gaasitransiidi takistamises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa riiklik gaasihiid Gazprom teatas täna lõuna ajal meediale, et ei saa tarnida maagaasi Euroopasse, kuna Ukraina blokeerib transiiti, kuid Kiiev peab selles vastutavaks Moskvat


Gazpromi juhatuse eseesimees Aleksandr Medvedev ütles mitu tundi pärast teadet tarnete uuest alguses, et gaasivoo saatmine läände pole naaberriigi tõttu endiselt võimalik, vahendas

BBC News

.

Euroopa Komisjon kinnitas, et praegu jõuab Ukrainasse gaasi kas väga vähe või ei jõua üldse. Ukraina süüdistab transiidi mittetoimimises Venemaa kompaniid, mis olevat vahetanud transiiditrassi. Moskva seda eitab.

«Ukraina on blokeerinud kõik meie pingutused gaasi transiidiks Euroopasse,» ütles Gazpromi juhatuse eseesimees Aleksandr Medvedev, keda tsiteeris ITAR-Tass. «Nendes tingimustes ei saa me füüsiliselt viia ellu transiiti läbi Ukraina territooriumi.»

Euroopa Liidu vahendatud kokkulepe gaasitransiidi taastamiseks pärast vastavate seiremehhanismide paikapanekut tundub seega olevat nurjunud.

RIA Novosti andmetel ütles Medvedev, et probleemist on informeeritud Euroopa Komisjoni, vahendas AFP. 

«Ukraina ei avanud teed gaasitransiidile... Kui süsteem on suletud, ei saa me gaasi anda. Ukraina pool on küüniliselt meid informeerinud, et gaasitranspordisüsteem oli reorienteeritud kodumaistele tarbijatele,» väitis Medvedev.

Interfaxile ütles ta, et Ukraina pole lubanud oma jaamadesse ka rahvusvahelisi vaatlejaid. Vene riigitelevisioon näitas pilti ka Vene-Ukraina piiril asuvast Sudža jaamast, kus ametnik Aleksei Fjodorov kinnitas, et Ukraina ei võta gaasi vastu.  

Reutersi andmetel süüdistas Medvedev gaasitüli orkestreerimises ka ameeriklasi. «Tundub nagu... tantsiksid nad muusika järgi, mida juhatatakse mitte Kiievis, vaid hoopis teises riigis,» ütles ta ukrainlaste kohta. Gazpromi teine mees lisas, et ta viitab strateegilisele kokkuleppele, mis on sõlmitud Ukraina ja USA vahel.

Ukraina riiklik energiakompanii Naftogaz teatas vastu, et transiit ei toimi sest Gazprom on seadnud sellele «vastuvõetamatud tingimused». Naftogazi teatel ei olnud transiiditrasside valimisel ja gaasimahtude määramisel piisavalt koordineeritust. «See häirib tõsiselt gaasitransiidi süsteemi töökindla funktsioneerimise väljakujunenud praktikat,» tõeti avalduses.

UNIANi agentuurile ütles üks kompaniile lähedalseisev allikas, et gaasi ei võetud Venemaalt vastu, kuna seda polnud nagunii Euroopasse jõudmiseks piisavas mahus.

Venemaa teatas gaasitarnete alustamisest Moskva aja järgi kella kümne ajal, kuid ELi vaatlejate kinnitusel olid need väga piiratud.

Gazprom teatas varahommikul, et Ukraina torudesse pumbatakse «testiks» Sudža jaamast 76,6 miljonit kuupmeetrit päevas, millest teavitati öösel ka naabermaad. Teiste gaasijaamade töö kohta pole midagi teatatud.

Ukraina presidendi volitatud esindaja Bohdan Sokolovski sõnul oli see aga vaid provokatsioon, sest sellise mahu ja trassivaliku juures nõutakse Ukraina transiidisüsteemilt tehnoloogiliselt ebareaalse ülesande täitmist, vahendas Interfax.

Juštšenko energianõuniku arvates teeb Venemaa kõvasti pingutusi, et diskrediteerida Ukrainat, saates gaasi Euroopasse võimatut transiiditrassi mööda, vahendas ka Associated Press.

Sokolovski selgitas, et kui gaas juhtida Balkanile teed mööda, nagu soovib Vene gaasihiid, peaks Ukraina oma idapoolse tööstusregiooni tarbijad ühendusest ära lõikama, sest gaasi sisenemispunkt Vene piiril ja väljumispunkt Rumeenia piiril pole otse ekspordijuhtmega ühendatud.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso on juba helistanud Venemaa peaministrile Vladimir Putinile, et väljendada ELi pettumust Vene gaasi nõrga voo pärast, teatas üks tema abidest agentuurile AFP.

Samuti oli ta mures sellepärast, et euroliidu eksperte pole mitte igal pool Venemaal ja Ukrainas lastud transiidiks oluliste rajatiste juurde, mis võimaldaks kontrollida mõlema poole väidete tõelevastavust.

«Need eksperdid peavad saama täieliku ligipääsu jaotuskeskustesse Moskvas ja Kiievis,» rõhutas Barroso. «Me peame jõudma siin selgusele ja saama gaasi täielikult voolama nii kiiresti kui võimalik, nagu on lubatud.»

Euroopa Komisjoni energiaala pressiesindaja selgitas meediale, et ehkki vaatlejad on pääsenud mitmesse vaatluspunkti tegevust jälgima, ei lubatud neid Moskva ega Kiievi jaotuskeskuste kontrollruumidesse. «Nende täielik juurdepääs on hädavajalik,» ütles euroametnik.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles