Slovakkia üritab gaasitülist kasu lõigata

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Jaslovske Bohunice tuumajaamale.
Vaade Jaslovske Bohunice tuumajaamale. Foto: Reuters / Scanpix

Vene-Ukraina gaasitüli tõttu raskustesse sattunud Slovakkia peaministri teatel otsustas valitsus tuumajaama reaktori taaskäivitamise edasi lükata, kuid peab seda siiski vältimatuks lahenduseks.


«Me suudame energiavõrku paar päeva stabiilsena hoida. Me kasutame seda aega oma partnerite teavitamiseks, kuid ma pean selle [Jaslovske Bohunice tuumajaama reaktori] taaskäivitamist siiski väga oluliseks ja edasilükkamatuks,» ütles peaminister Robert Fico, vahendas AFP.

«Kui olukord muutub kriitilisemaks, siis me võtame kindlasti sellise otsuse vastu,» lisas valitsusjuht, kelle sõnul peab valitsus pingelisi läbirääkimisi Euroopa Komisjoni ametnikega.

Peaaegu täielikult Vene maagaasist sõltuv Slovakkia teatas laupäeval, et lülitab möödunud aasta 31. detsembril seisma pandud tuumajaama reaktori taas sisse.

Euroopa Komisjon hoiatas eile Slovakkiat Jaslovske Bohunice tuumareaktori taaskäivitamise eest, sest nende hinnangul tähendaks see Euroopa Liiduga ühinedes võetud kohustuse selget rikkumist. Tuumajaama sulgemine oli nimelt üks kriteerium, mille Slovakkia pidi ELga liitudes täitma, sest Tšernobõli-tüüpi vana tuumajaama peetakse ohtlikuks.

Kuigi Vene riiklik gaasimonopol Gazprom teatas täna, et alustas läbi Ukraina gaasivoo läände saatmist, pole gaas Euroopa riikide tarbijateni jõudnud. Gazpromi sõnul takistab Ukraina transiiti, kuid Kiiev peab selles vastutavaks Moskvat.

Ka Fico viitas viimastele sündmustele ja möönis, et ELi vahendatud gaasiseirelepe transiidi taastamiseks näib olevat nurjunud.

«Meie pessimistlikud ootused, mis puudutavad gaasitransiidi stabiliseerimist paari järgmise päeva jooksul, on saamas tõeks,» lisas Fico, kelle sõnul pole gaasisõda Venemaa ja Ukraina vahel lõppenud.

Fico andiski mõista, et reakori taaskäivitamiseks vajalikud tehnilised ettevalmistustööd on lõpetatud ja tuumajaama tööle lülitamine on üsna reaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles