Läti meeleavalduse korraldajad hoiatavad edasiste aktsioonide eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia Toomväljakule kogunenud inimesed nõudsid parlamendi laialisaatmist ja valitsuse tagandamist.
Riia Toomväljakule kogunenud inimesed nõudsid parlamendi laialisaatmist ja valitsuse tagandamist. Foto: F64/Raitis Plauks/Scanpix

Riia Toomväljakul toimunud rahumeelse protestimiitingu korraldajad hoiatasid võime edasiste aktsioonide eest, ametiühingujuht Peteris Krigers ei välista seejuures streike väljamaksmata palkade tõttu.


Südalinna kogunenud enam kui 10 000 meeleavaldajat nõudsid president Valdis Zatlersilt parlamendi laialisaatmist.

Üks opositsioonierakonna Ühiskond Teise Poliitika Eest liidreid Artis Pabriks pöördus miitinguliste poole üleskutsega aktiivselt oma õiguste eest seista ning nõuda riigitegelastelt rohkem ausust.

«Inimesed, kes rahva häält kuulda ei võta, ei tohiks praegu võimu juures olla. Oleme täna siia kogunenud ühe suure nõudmisega - nõuame Läti presidendilt parlamendi laialisaatmist ja ennetähtaegsete valimiste korraldamist,» sõnas Pabriks.

«Me tahame näha ausamat ja professionaalsemat poliitikat,» ütles ta, lisades, et selleks on vaja läbi viia muudatusi nii poliitikas kui majanduses.

Pabriks tõi välja mitu valitsusele ja võimuliidule esitatud tingimust, mille seas oli täielik valimiseelse reklaamikampaania keelustamine, käibemaksu vähendamine raamatutele ja ravimitele ning ühtlasi ka ekspordiettevõtete toetamine.

«Kutsume presidenti üles kuulama neid mõtteid ja saatma parlament laiali,» ütles Pabriks, kelle sõnul tuleb riigipeal aru saada, et asub teelahkmel. «Ta kas on meiega või läheb koos valitsusega. Me peame aitama tal valikut langetada.»

Pabriks nimetas avalikult ühtlasi presidendi kantselei telefoninumbri ja kutsus inimesi sinna helistama ja oma arvamust avaldama.

Krigers ütles kõnes, et inimestel on õigus nõuda seimisaadikutelt ja valitsusliikmetelt vastutusvõimelist poliitikat ning tegusid.

Hiljem avaldas ta BNSile lootust, et valitsuskoalitsioon ja president teevad pärast massimeeleavaldust sellest omad järeldused.

Ametiühingute nõukogul ei ole kavas ühtegi protestikampaaniat läbi viia, ent veebruaris kavatseb Läti vabakaubanduse ametiühingu konföderatsioon (LBAS) kutsuda kokku nõukogu erakorralise istungi, et otsustada edasine tegevuskava. Krigersi hinnangul ei arvesta võimuliit üldse tööliste õigustega.

Ta lisas, et mitmete ettevõtete töötajad võivad hakata streikima seoses palkade kärpimisega. Samuti võivad õpetajad korraldada kevadel üleriigilisi meeleavaldusi.

Protestimiitingu korraldajad ütlesid, et internetis on parlamendi laialisaatmiseks oma hääle andnud enam kui 16 000 inimest.

Riia kesklinna kogunes teisipäeval rahumeelsele miitingule üle 10 000 inimese, et nõuda president Valdis Zatlersilt seimi laialisaatmist, süüdistades riiki tabanud rängas majanduskriisis ebapädevaid poliitikuid.

Miitingu järel Riia südalinnas suundus tuhatkond agressiivselt meelestatud valdavalt noorepoolset meeleavaldajat lähedalasuva parlamendihoone juurde, kus asuti lõhkuma aknaid ning ründama neid takistada üritavaid politseinikke, keda loobiti tühjade pudelite, ilutulestikurakettide ja muuga.

Kui olukord hakkas kontrolli alt väljuma, asusid kilpidega varustatud märulipolitseinikud rahvahulka kumminuiade ja pisargaasi abil laiali ajama.

Märatsejad lõhkusid ühe sõjaväepolitseisõiduki aknad. Üks sõjaväepolitseinik sai ilutulestikuraketist viga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles