Riia rahutuste käigus vahistati sadakond inimest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti märulipolitseinikud.
Läti märulipolitseinikud. Foto: AP / Scanpix

Läti politsei suutis eile hilisõhtul pärast kolm tundi kestnud rahutusi agressiivselt meelestatud märatsejad laiali ajada. Politseinikud vahistasid sadakond rahutustes osalenut, paarkümmend inimest viidi haiglasse.


Kell 23 oli olukord Riia kesklinnas rahunenud, kuid osa noorukeid kogunes hiljem Vabaduse monumendi ja selle lähedal asuva Bastejkalnsi juurde, kuid märatsejate ja politseinike vahel enam kokkupõrkeid ei toimunud, teatas LETA.

Riia politsei avalike suhete juht Sigita Pildava ütles LETA-le, et eile õhtul arreteeriti 97 inimest, kes võtsid pärast rahumeelselt kulgenud meeleavaldust osa vanalinnas toimunud rahutustest. Politsei esindaja Valdis Voin ütles telekanalile LNT, et vahistatuid oli 106, vahendas lätikeelne Delfi.

Märatsejad rüüstasid muu hulgas ka lähedalasuvat alkoholipoodi ja lõhkusid südalinnas asuvate hoonete aknaid. Sisse visati ka kõik Jekaba tänaval asuva parlamendihoone esimese korruse aknad.

Esialgsetel andmetel viidi 41 inimest peamiselt pea- ja jäsemevigastustega ning lõikehaavadega haiglasse, nende hulgas oli ka kaheksa korrakaitsjat. Veel kaks politseinikku keeldusid haiglaravist, teatas mixnews.lv.

Peaminister Ivars Godmanis ütles telekanalile LNT eile antud intervjuus, et politsei ei kasutanud märatsejate mahasurumiseks liigset jõudu. Täna kohtub siseminister Mareks Seglinš politseijuhtidega, et hinnata korrakaitsjate tegevust masside laialiajamisel ja tekitatud kahju.

Siiski ei välistanud Godmanis, et rahutused olid organiseeritud, kuid ta ei soovinud teemat täpsemalt kommenteerida, sest soovis olukorra täpsemaks hindamiseks rohkem infot. Godmanis möönis, et rahutuste eel fikseeriti internetis üleskutseid, milleks kasutati ka välismaiseid servereid.

Julgeolekupolitsei esindaja Kristine Apse-Krumina teatel oli vandaalitsemine spontaanne ja neil puudub info, et rahutused olid varem ette planeeritud.

Parlamendi esimees Gundars Daudze nõudis rahutuste organiseerijate vastutusele võtmist, nimetades eilseid sündmusi hullumeelseteks.

Meeleavalduse korraldajad hoiatasid aga uute protestiaktsioonide eest. Protestiaktsiooni üks korraldajaid opositsioonierakonna Ühiskond Teise Poliitika Eest üks liidreid endine välisminister Artis Pabriks ütles eile, et hiljem südalinnas märatsenud isikud tuleb üles leida ja neid karistada. Tema sõnul olid rahutused järjekordne märk sellest, et valitsus peaks tagasi astuma. 

Pärast Riia Toomväljakul toimunud rahumeelset miitingut suundus tuhatkond agressiivselt meelestatud valdavalt noorepoolset meeleavaldajat lähedalasuva parlamendihoone juurde, kus rünnati neid takistada üritanud politseinikke. Korratagajad olid märatsejate laialiajamiseks sunnitud kasutama pisargaasi ja kumminuiasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles