Tõmošenko abikaasa palus Tšehhilt poliitilist varjupaika

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleksandr ja Julia Tõmošenko valimiskastide juures jaanuaris 2010. Taga paistab nende tütar Jevgenia (valges mantlis).
Oleksandr ja Julia Tõmošenko valimiskastide juures jaanuaris 2010. Taga paistab nende tütar Jevgenia (valges mantlis). Foto: SCANPIX

Ukraina endise peaministri Julia Tõmošenko abikaasa Oleksandr Tõmošenko palus Tšehhi Vabariigilt poliitilist varjupaika, kirjutab ajaleht Pravo.

Oleksandr Tõmošenko, kes viibib Tšehhis, esitas avalduse eelmise aasta lõpus. Ametivõimud pole mingit otsust veel langetanud.

Pravo andmetel arutas siseminister Jan Kubice seda küsimust välisminister Karel Schwarzenbergiga üleeile.

Kiievi Petšerski kohus mõistis Julia Tõmošenko süüdi ametivolituste ületamises ja karistas teda 11. oktoobril 7-aastase vangistusega. Kohtuprotsessi kritiseerisid teravalt nii opositsioon kui lääneriigid, mis nimetasid seda poliitiliselt motiveerituks.

Tšehhi ajalehe Pravo andmetel pole 51-aastane Oleksandr Tõmošenko kunagi olnud aktiivselt seotud ei poliitika ega avaliku eluga. Avalikkus nägi meest korralikult alles eelmise aasta augustis, mil tema abikaasa Julia eeluurimise tõttu trellide taha toimetati. Mees osales ka kohtuistungitel.

Ajalehele teadaoleva informatsiooni järgi on tõenäoline, et Tšehhi võimud vastavad Oleksander Tõmošenkole jaatavalt. Päris kindlasti muudab see jahedaks Praha ja Kiievi omavahelised suhted, lisas väljaanne.

«Olukord sarnaneb Julia Tõmošenko kabineti endise majandusministri Bohdan Danõlõšõni juhtumiga, kellele Tšehhi Vabariik andis asüüli aasta tagasi,» kirjutab Pravo.

Eelmise aasta mais saatis Ukraina riigist välja kaks Tšehhi sõjaväeatašeed, keda süüdistati spionaažis ja Praha reageeris sellele vastusammuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles