Lõuna-Carolinat sihtivad vabariiklased taunisid geiabielu ja aborti

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Massachusettsi kuberner Mitt Romney, kes võitis napilt Iowas toimunud eelvalimised.
Endine Massachusettsi kuberner Mitt Romney, kes võitis napilt Iowas toimunud eelvalimised. Foto: SCANPIX

Enamik USA vabariiklaste kandidaate esitlesid end eilsel väitlusel sotsiaalkonservatiividena, kui 2012. aasta valimiskampaania siirdub mõõdukast New Hampshire osariigist usklikusse Lõuna-Carolinasse.

New Hampshires Goffstownis korraldatud ABC Newsi väitluses olid olulisemad teemad abordiõigus ja samasooliste abielu.

Endine Pennsylvania senaatori Rick Santorium kuulutas, et abielu on keskvalitsuse küsimus, mida tuleks määratleda mehe ja naise vahelise liiduna - kuid ütles kohe, et geipaaride lapsendamisõigus on«osariikide õiguse» teema.

Enam kui poolteist tundi kestnud väitlus puudutas majandusküsimusi, sõjalist ja kaubanduspoliitikat, kuid kaldus ka kultuurisõdade valdkonda, kui favoriidilt Mitt Romneylt küsiti, kas osariikidel peaks olema õigus takistada juurdepääsu rasestumisvastastele vahenditele.

Pärast pikka keerutamist ütles endine Massachusettsi kuberner Romney aplausi saatel, et «ükski osariik ei taha seda teha ja on natuke rumal minu käest küsida, kas nad tohivad seda teha või mitte».

New Hampshire on teine osariik, mis vabariiklaste eelvalimistel hääletab ning tavaliselt keskendutakse ühiskondlike teemade asemel rohkem madalatele maksudele ja majandusele.

Konservatiivide favoriidil Santorumil oli mitu vaidlust New Hampshire valijatega geiabielu teemal, mille vastu ta kategooriliselt on. Santorumit tabas New Hampshires, kus geiabielu on seaduslik, äge kriitikatulv ja ta vilistati neljapäeval välja, kui ta võrdles geiabielu polügaamiaga.

Romney kampaania on keskendunud vaid töökohtadele ja majandusele, kuid konservatiivid on teda rünnanud selle eest, et ta avaldas varem toetust abordile ja geiõigustele.

Ta on oma seisukohti muutnud ja laupäeval teatas ta, et abielu peaks olema mehe ja naise vaheline liit. Samuti soovib ta nüüd, et ülemkohus tühistaks ajaloolise 1973. aasta otsuse kohtuasjas Roe Wade'i vastu, mis seadustas abordi.

Lõuna-Carolinas toimuvad valimised 21. jaanuaril ja seal on suur osakaal sotsiaalkonservatiividel, kes väidetavalt hindavad kandidaati pigem tema seisukohtade järgi abordi ja geide küsimustes.

Sarnaselt Iowaga, kus Santorumi kampaania hoo sisse sai, peab Lõuna-Carolinas umbes 60 protsenti valijaist end «taassündinud» või evangeelseteks kristlasteks. Selliste eelistustega valijate seas Iowas tuli Santorum 32-protsendise toetusega võitjaks, teiseks jäi Romney 14 protsendiga, vahendab Pew Forum on Religion and Republic Life.

Romney ütles, et homoseksuaalide püsisuhted on «suurepärane asi», aga «see ei tähenda, et nad peavad seda abieluks nimetama».

Endine Utah' kuberner Jon Huntsman väljendas mõõdukamat seisukohta, nimetades geide tsiviilpartnerlust «õiglaseks».

Romney juhtiv nõunik Eric Fehrnstrom ütles siiski, et sotsiaalküsimused ei mängi Lõuna-Carolinas liiga suurt rolli.

Kuid vabariiklased on geiõiguste küsimuses õhukesel jääl, kui nad üritavad konservatiivide toetust saada, samas mitte geidest hääletajaid tõrjuda. 2008. aasa valimistel kogus president Barack Obama umbes 70 protsenti homoseksuaalide häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles