Venemaa väljendas muret Iraani uue tuumajaama pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidi vahendusel saadud foto aastast 2009 Iraani Qomi linnast 32 kilomeetri kaugusel, kust on näha mägedes olev ehitusplats. Nüüd alustas Iraan mägedes asuvas punkris uraani rikastamist.
Satelliidi vahendusel saadud foto aastast 2009 Iraani Qomi linnast 32 kilomeetri kaugusel, kust on näha mägedes olev ehitusplats. Nüüd alustas Iraan mägedes asuvas punkris uraani rikastamist. Foto: SCANPIX

Venemaa väljendas teisipäeval muret teadaande peale, et Iraan alustas uues tuumajaamas uraani rikastamist.

«Moskva kuulis kahetsuse ja murega uudist, et Iraani jaamas alustati uraani rikastamist,» öeldi Vene välisministeeriumi kodulehele postitatud avalduses.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) kinnitas esmaspäeval, et Iraan on alustanud uraani rikastamist uues maa-aluses Fordo tuumarajatises.

Lääne sõnul rikub see ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone.

Venemaa sõnul eirab Iraan endiselt rahvusvahelise üldsuse muret islamivabariigi tuumaprogrammi pärast ning kutsus kõiki osapooli «ennatlikest, rutakatest» sammudest loobuma.

Samuti toonitas Venemaa, et Iraan peab IAEAga tihedat koostööd tegema ning kutsus võimalikult kiiresti alustama läbirääkimisi kuue suurriigiga, mille seas on ka Venemaa.

Venemaal on Iraaniga suhteliselt tihedad suhted, aidates muuhulgas ehitada islamivabariigi esimese tuumaelektrijaama. Venemaa on koos Läänega väljendanud muret Teherani tuumaprogrammi pärast, kuid ei ole riiki otsesõnu tuumarelva hankimises süüdistanud ja soovib konflikti lahendamist diplomaatia abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles